"Антикорупционният фонд": Не е разследвана руската връзка по делото "КТБ"

"Антикорупционният фонд": Не е разследвана руската връзка по делото "КТБ"

Разследването на източването и фалита на КТБ е приключило, без да изясни ролята на "Южен поток" в него, въпреки че банката е издавала гаранции в полза на газовия проект. Това се твърди в разследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд".

Организацията пусна видео, в което показва документ от делото "КТБ", който доказва, че банката е издала гаранция за 2.5 милиона евро за проекта "Южен поток" на името на руската фирма "Стройтрансгаз".

Разследването свързва този документ с един от посетителите на Цветан Василев от 22 ноември 2013 г. – Александър Бабаков. Руснакът е депутат от горната камара на руския парламент и специален пратеник на президента Путин за връзка с руснаците извън страната. В списъка е посочено, че Цветан Василев е бил посетен от "г-н Бабаков, с охрана".

Газовият проект "Южен поток" се свързва с името на Бабаков за първи път "Ню Йорк таймс" в публикация отпреди пет години. Вестникът написа, че през зимата на 2013 г. в един софийски бар до българския парламент Бабаков е поискал от тогавашен служебен заместник-министър (Божан Стоянов, зам.-министър на икономиката) "специално съдействие" именно за проекта "Южен поток".

Веднага след срещата заместник-министърът е сигнализирал за това българските служби.

В интервю за "Антикорупционния фонд" мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев признава за срещите си с Бабаков. Той добавя, че организацията на проекта "Южен поток" е била контролирана от депутата на ДПС Делян Пеевски.

При внасянето на внушителния по обем обвинителен акт по делото "КТБ" наблюдаващият прокурор Иван Гешев заяви, че в акта "го няма господин Путин, няма го и Обама (...), не сме установили някакви неща, които да са свързани с господин Пеевски".

Още през 2017 г. "Антикорупционният фонд" е изпратил сигнал с искане за проверка по случая с посещението на Бабаков в София. "От посещението ни в ДАНС където бяхме повикани за да даваме обяснения, не останах с впечатления че по този сигнал се е работило изобщо", казва Николай Стайков, който е автор на разследването.

Сега заместник-главният прокурор Иван Гешев е единственият кандидат за главен прокурор и най-вероятно ще бъде избран на 24 октомври.

През юли т.г. разследващият журналист публикува във Фейсбук документи, които показва, че не всички, които са получавали милиони от фалиралата банка, са били разпитвани подробно. Той показа, че издателят на сайта ПИК Недялко Недялков е получил преводи на значителни суми от офшорни дружества, свързани с КТБ. Част от тези пари са били върнати от Недялков на каса преди фалита на банката.

Самият Недялков защитава прокурор Гешев с "контрапротести" и публикации срещу хората, които критикуват неговата кандидатура за шеф на държавното обвинение.

Името на Делян Пеевски също се споменава в документацията, иззета от разследващите по делото "КТБ", но той не е разпитан нито веднъж.

Споделяне

Още по темата

Още от България