Антикорупционният фонд осъди Теменужка Петкова заради отказ от информация за студения резерв

Теменужка Петкова, Снимка: Архив

Антикорупционният фонд (АКФ) осъди с окончателно решение на Административен съд – София от 20 август министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предостави достъп до обществена информация, свързана с отказа на ТЕЦ "Марица Изток 2" от договора за "студен резерв" през пролетта на 2018 г.

Според съда отказът на министър Петкова да предостави търсената информация е изцяло незаконосъобразен, тъй като е налице надделяващ обществен интерес от разкриването ѝ.

Отказът от "студен резерв" на най-големия държавен ТЕЦ отвори пътя на ТЕЦ "Варна" към многомилионните търгове за студен резерв. Въпреки разкритията на Антикорупционния фонд от юни 2019 г. за застрашаване на енергийната сигурност на страната, преди месец ТЕЦ "Варна" отново получи от ЕСО договор за "студен резерв" до юли 2020 г.

Както е известно, от есента на 2018 г. мажоритарен собственик и председател на съвета на директорите на ТЕЦ "Варна" е Ахмед Доган.

Като единица мощност електроцентралата на Доган спечели през юли тази година най-голямата част от общо над 55.2 млн. лв. за студения резерв. През следващите 12 месеца тя ще получи 26.477 млн. лв., за да е на стендбай режим. На три дружества на енергийния играч Христо Ковачки общо ще бъдат платени 25.471 млн. лв., най-голямата сума от които – 11.994 млн. лв., е за ТЕЦ "Бобов дол". По малко над 6.7 влн. лв. ще вземат ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе. Когенерацията на Домусчиев спечели договори за 1.543 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес