Антикорупционният орган няма да е механичен сбор от служби

Проектозаконът ще бъде обявен за публично обсъждане до края на юли

Цецка Цачева, сн. БГНЕС

До края на юли проектът за нов антикорупционен закон трябва да бъде обявен за публично обсъждане, обеща министърът на правосъдието Цецка Цачева пред БНР в неделя. Така през септември текстовете му ще влязат за обсъждане в парламента и депутатите от всички политически сили в парламента ще имат достатъчно време да се запознаят с него и да участват в дебатирането му до края на годината, посочи още тя.

Тя потвърди, че новият вариант на антикорупционен закон ще съдържа текстове от предишните два проекта. Цачева припомни, че няма да се предвижда разглеждането на анонимни сигнал, както и че е отпаднало първоначалното предложение за "обратна тежест на доказване“, при която обвиненият трябва да приведе доказателства за невинността си. Причината за отхвърлянето на тези възможности е, че влизат в конфликт с основните принципи на правото, обясни бившият председател на Народното събрание.

Та отрече законопроектът да предвижда "механичен сбор“ от действащи институции и прехвърляне на цели дирекции от една служба към друга служба. По думите ѝ, в законодателните текстове се търсят връзките между компетентностите, между различните звена, за да заработи като цяло структурираният нов орган.

Според Цачева е необходимо към новия единен антикорупционен орган да има аналитично звено, което да разработва политиките за предотвратяване на корупционни практики, но предложенията за добавяне на разследващи функции в компетентността му биха влезли в "много широко противоречие със сега действащата система“. Все пак според правосъдния министър това не означава, че конкретни правомощия от ДАНС няма да преминат към този нов единен орган.

Цачева очаква още между първо и второ четене на измененията в Закона за съдебната власт да бъдат направени промени, с които ще се запази финансирането по европейски програми и фондове за организациите на съдии, прокурори и следователи, като законът ще даде възможност за финансиране, само ако е "в интерес на съответното професионално съсловие“.

По отношение на прехвърлянето на делата за корупция от Софийския градски съд към Специализирания съд Цачева коментира, че е преценена важността да има висока степен на специализация на служители, на магистратите, които работят по тези дела. Тя допълни, че Специализираният съд отговаря на това изискване. В коментар на аргументите, че делата се преместват в институция, където се постигат предимно споразумения за по-леки присъди, правосъдният министър подчерта, че според нея не по-малко важно от налаганите наказания е да бъдат отнемани от правонарушителите онези облаги, които са незаконно придобити.

Цачева коментира и поисканата от България европроверка на съдилищата, като посочи, че целта е новият Висш съдебен съвет да стъпи на обективен анализ за това как функционират различните части на съдебната власт. Проверката ще даде възможност да се уточни "в кои области ще искаме да бъдем подпомогнати“, а Европейска служба за структурни реформи дава страничен външен поглед за процесите и естествено е да се възползваме от европейската солидарност в тази област, допълвин правосъдният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?