Антикорупционният закон отпадна от програмата на парламента

Меглена Кунева се успокои, че това можело и да е по-добрият вариант

Антикорупционният закон отпадна от програмата на парламента

Антикорупционният закон, изготвен от екипа на вицепремиера в оставка Меглена Кунева и сочен като основен приоритет за Реформаторския блок при коалиционното им управление с ГЕРБ, в сряда окончателно отпадна от програмата на парламента.

Това стана по време на заседание на правната комисия, след като депутати от ДПС, БСП и Патриотичния фронт предложиха да не гласуват проекта на второ четене заради малкото оставащо работно време на 43-ото Народно събрание.

Срещу предложението остро възрази Димитър Делчев от РБ, който заключи, че предложилите законът "Кунева" да не бъде включван в дневния ред на комисията явно се страхуват от борбата с корупцията.

Самата Меглена Кунева, която също присъстваше в залата, припомни на депутатите, че на първо четене проектът ѝ е бил подкрепен със 130 гласа и ги призова да го приемат и на второ, за да може парламентът да отчете успех в борбата с корупцията.

Впоследствие Делчев поиска прегласуване на включването на тази точка в дневния ред на комисията, но при новия вот подкрепящите се оказаха с един глас по-малко от гласовете "против" и "въздържал се" и точката окончателно отпадна.

По този повод Кунева коментира, че това може и да е по-добрият изход за проекта ѝ, защото в случай, че е бил подкрепен и на второ четене от мнозинството, съществувала възможност да бъде сериозно окастрен.

Законопроектът "Кунева" прокарваше създаването на Национално бюро "Антикорупция", което да обединява в себе си част от Сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество и Комисията за противодействие на конфликта на интереси.

Преди да влезе за повторно обсъждане в парламента, след като бе бламиран от мнозинството през миналата година, редактираният вариант на закона отнесе множество критики от Върховния касационен съд (ВКС), който излезе с позиция, че неяснотите в него са предпоставка за "произвол, популизъм и политически атаки".

Върховните съдии критикуваха въвеждането на анонимни сигнали срещу държавници и политици като възможност за развихряне на "лов на вещици". Преди това неправителствената организация Програма "Достъп до информация" предупреди, че новият закон ще скрие имуществото на близо 100 000 чиновници.

В крайна сметка парламентът все пак прие на първо четене законопроекта, след като от РБ поставиха ултиматум на ГЕРБ – че ще оттеглят подкрепата си към правителството в противен случай. Междувременно обаче премиерът Бойко Борисов депозира оставката на кабинета заради загубата на партията му на президентските избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България