Антикорупционният закон отпадна от програмата на парламента

Меглена Кунева се успокои, че това можело и да е по-добрият вариант

Антикорупционният закон отпадна от програмата на парламента

Антикорупционният закон, изготвен от екипа на вицепремиера в оставка Меглена Кунева и сочен като основен приоритет за Реформаторския блок при коалиционното им управление с ГЕРБ, в сряда окончателно отпадна от програмата на парламента.

Това стана по време на заседание на правната комисия, след като депутати от ДПС, БСП и Патриотичния фронт предложиха да не гласуват проекта на второ четене заради малкото оставащо работно време на 43-ото Народно събрание.

Срещу предложението остро възрази Димитър Делчев от РБ, който заключи, че предложилите законът "Кунева" да не бъде включван в дневния ред на комисията явно се страхуват от борбата с корупцията.

Самата Меглена Кунева, която също присъстваше в залата, припомни на депутатите, че на първо четене проектът ѝ е бил подкрепен със 130 гласа и ги призова да го приемат и на второ, за да може парламентът да отчете успех в борбата с корупцията.

Впоследствие Делчев поиска прегласуване на включването на тази точка в дневния ред на комисията, но при новия вот подкрепящите се оказаха с един глас по-малко от гласовете "против" и "въздържал се" и точката окончателно отпадна.

По този повод Кунева коментира, че това може и да е по-добрият изход за проекта ѝ, защото в случай, че е бил подкрепен и на второ четене от мнозинството, съществувала възможност да бъде сериозно окастрен.

Законопроектът "Кунева" прокарваше създаването на Национално бюро "Антикорупция", което да обединява в себе си част от Сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество и Комисията за противодействие на конфликта на интереси.

Преди да влезе за повторно обсъждане в парламента, след като бе бламиран от мнозинството през миналата година, редактираният вариант на закона отнесе множество критики от Върховния касационен съд (ВКС), който излезе с позиция, че неяснотите в него са предпоставка за "произвол, популизъм и политически атаки".

Върховните съдии критикуваха въвеждането на анонимни сигнали срещу държавници и политици като възможност за развихряне на "лов на вещици". Преди това неправителствената организация Програма "Достъп до информация" предупреди, че новият закон ще скрие имуществото на близо 100 000 чиновници.

В крайна сметка парламентът все пак прие на първо четене законопроекта, след като от РБ поставиха ултиматум на ГЕРБ – че ще оттеглят подкрепата си към правителството в противен случай. Междувременно обаче премиерът Бойко Борисов депозира оставката на кабинета заради загубата на партията му на президентските избори.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как си обяснявате акцията на прокуратурата с обиски и арести в президентството?