Антикорупционният закон се превръща в закон за цензурата

Отпадането на защитата на подателите на сигнали може да се обърне срещу неудобните на властта медии

Антикорупционният закон се превръща в закон за цензурата

Народното събрание окончателно превърна в петък антикорупционния закон от прокламираното средство за борба с корупцията по върховете на властта в инструмент за масово подслушване и репресия срещу неудобните медии. Депутатите окончателно решиха да оставят без защита от съдебно преследване подателите на сигнали за корупция и конфликт на интереси. Занапред няма да има значение дали сигналите за корупция по върховете на властта са основателни или не. Така или иначе всеки, подал сигнал, ще може да стане обект на дело за непозволено увреждане, а това в най-голяма степен може да се обърне срещу разследващите журналисти и неудобните медии.

Всичко това стана възможно заради съмнително слабата мобилизация на ГЕРБ в пленарна зала и настояването на "Обединените патриоти" и ДПС за отпадане на защитата на подателите на сигнали. При гласуването на чл.48 ал. 1 от закона премахването на протекцията мина със 70 гласа “за“, 4 “против“ и 41 "въздържали се".

ГЕРБ подкрепяше първоначалния вариант на проекта, който предвиждаше, че подателят на сигнал за корупция или конфликт на интереси не може да търпи неблагоприятни последици. Това означаваше, че мишената на сигнала нямаше да има право да заведе гражданско дело срещу подателя. Тази защита беше особено важна, за да няма страх в активните граждани от съдебна разправа впоследствие. Още повече след като управляващите решиха, че анонимните сигнали за корупция няма да се проверяват.

Сега обаче подателите на сигнали ще трябва да се идентифицират с три имена, ЕГН, адрес, телефон, факс и електронен адрес. И ще очакват в страх дали някой няма да реши да им заведе дело, което може да ги разори.

Проблемът обаче е още по-голям с медиите. В чл.47 ал. 1 е написано, че антикорупционната комисия ще се самосезира по всяка публикация за корупция или конфликт на интереси в средствата за масово осведомяване. Премахването на защитата води пряко до това, че ако антикорупционната комисия предприеме някакви действия след медийна публикация, то журналистът или медията могат да станат обект на дело за непозволено увреждане на това самостоятелно основание.

При недобросъвестно тълкуване на закона от някои съдилища са възможни запори на сметки на медии за обезпечаване на подадените искове. В крайна сметка дори делото да приключи в полза на медията, то запорите могат буквално да съсипят всяка редакция. Това вече се вижда от действията на Комисията за конфискация, която прегази закона и съдебната практика, за да наложи запор върху имуществото на съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев. Комисията за конфискация ще е част от ядрото на новата антикорупционна комисия.

Делото за непозволено увреждане обикновено е за суми между 10 хиляди и 100 000 лева. В рамките на това производство съдът има право да наложи запор на имуществото на ответника, за да подсигури иска на ищеца по делото. Това би отказало всеки от идеята да подава сигнали, предвид факта, че гражданите нямат никакво доверие в желанието на държавата да се бори с корупцията по върховете на властта. Но докато гражданите могат сами да решат дали да се замесват или не, то на медиите това им е работата.

Скандалното при гласуването на антикорупционния закон в петък бе, че в пленарната зала присъстваха по-малко от половината депутати от ГЕРБ, въпреки че партията смята проекта за ключов. Те нямаха никакъв шанс да наложат политическото си решение за защитата на подателите на сигнали при съпротивата на "Обединените патриоти", ДПС и гласовете на "Воля".

След това гласуване антикорупционният закон започва да изглежда все повече като оръжие за политическа репресия, защото гражданите вече са напълно изключени от борбата с корупцията. Ръководството на комисията ще се назначава от управляващите и ще се освобождава с обикновено мнозинство. Това води до основателни съмнения, че комисията ще е зависима от силните на деня. На фона на липсата на защита за подателите на сигнали, парламентът осигури пълна защита за незаконни действия от страна на антикорупционната комисия.

Остава подслушването

Извън това антикорупционният закон предизвиква огромни опасения заради възможността да се подслушват политици и редови граждани, без дори да е нужно да има данни за престъпление. Окончателното гласуването на тези текстове предстои, но вече е ясно, че те имат политическа подкрепа.

Ако бъдат приети, всеки политик или магистрат ще може да стане мишена на проследяване. Достатъчно е наличие на сигнал, че някой е видян с прекалено скъпа кола или часовник. При отпадането на общата защита за подаване на сигнали, може да се окаже, че "подателите" са само "граждани", които могат да си позволят последствията от последващо дело и преследват скрити цели.

Подслушването ще е възможно и при разминаване на доходи и имущество в размер 20 000 лв. В момента законовото изискване е поне да има повдигнато обвинение за извършено престъпление. Употребата на специални разузнавателни средства (СРС) също става възможна и срещу редовите граждани чрез гражданския процес за конфискация на имущество.

Концепцията на ГЕРБ предвижда обединяване на няколко различни структури под шапката на единната антикорупционна комисия. В нейното ядро ще влязат Комисията за конфискация, Комисията за борбата с конфликта на интереси и дирекцията за ДАНС за борба с корупцията.

Според българската конституция, както и според всички международни стандарти и конвенции, употребата на СРС и намесата в личния живот са допустими единствено за разкриването на тежки престъпления. Това се прави само по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Гаранти са спазването на правата на гражданите са съдът, прокуратурата и МВР, които работят по строго формалните правила на НПК. Сега ръцете на новата комисия се развързват за безогледно подслушване, стига някой съдия да недогледа някое искане или да бъде "мотивиран" да недогледа.

В петък президентът Румен Радев обяви, че обмисля налагането на вето върху закона. Според него законът няма да бъде ефективен срещу корупцията, но може да се използва като "бухалка" срещу неудобните.

Споделяне

Още по темата

Още от България