Антикорупционното звено на Цацаров: За една година - една присъда на първа инстанция

Сравненията с румънската независима прокуратура говорят сами за себе си

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Специализираното прокурорско звено за борба с корупцията по върховете на властта е постигнало една окончателна присъда за точно една година, откакто бе създадено. Тази строго пазена тайна стана достояние на Mediapool след спечелено дело заради мълчалив отказ на държавното обвинение да предостави информация за работата на суперсекретното звено в прокуратурата. Делото бе водено от екипа на Програма "Достъп до информация".

Спецструктурата бе създадена на 24 март миналата година. Това бе своеобразният отговор на главния прокурор Сотир Цацаров на настояването на тогавашния правосъден министър Христо Иванов за създаване на независима антикорупционна прокуратура по румънски модел. Държавното обвинение сметна, че новото спецзвено ще е достатъчно за справяне с корупцията по върховете на властта.

Ето и резултатите.

Спецзвеното е постигнало една условна присъда срещу трима души пред Окръжен съд – Варна, но предстои делото да се разгледа от апелативния съд.

В структурата работят общо 15 прокурори, 4 следователи и 7 технически помощници. Те се занимават с 43 досъдебни производства и 144 преписки. Статистически това е много ниска натовареност като брой дела, но може да се предполага, че делата са тежки. В отговора до Mediapool липсва информация за какво точно е постигната присъдата във Варна, както и срещу кого и за какво се водят останалите разследвания.

Прокурорското спецзвено е внесло в съда осем обвинителни акта - по половин на прокурор за година. През декември дойде и първата оправдателна присъда за спецпрокурорите. Софийският градски съд оправда бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева, която е подсъдима за престъпления по служба.

За сравнение, в румънската антикорупционна прокуратура работят 97 прокурори, а всеки от тях има за решаване по 110 случая годишно. Тези хора са независими от румънския главен прокурор. През 2015 г. са обвинени 1250 души, сред които премиер, петима министри, 16 депутати, 5 сенатори, 97 кметове и заместник-кметове. Постигнати са 970 окончателни осъдителни присъди, но това е плод на 10-годишна работа.

Запорираните пари, за които има съмнение, че са получени само от подкупи, са половин милиард евро. В хазната са влезли 200 милиона евро само през миналата година. Българската конфискация отбелязва резултат от 11 милиона лева за 10 години, но няма отнети пари от подкупи, показва друго разследване на Mediapool.

Румънските прокурори, които се борят с корупцията по върховете на властта, са подбрани след много дълги процедури за надеждност.

Как са подбрани българските? Отговорът на прокуратурата гласи: "При определянето на прокурорите и техническите служители, включени в състава на специализираното звено, не са поставяни различни (специални) изисквания, които да се различават от нормативно утвърдените изисквания по Закона за съдебната власт и Правилника за администрацията на Прокуратурата на РБ".

В превод – прокурорите, които работят срещу корупцията, са лично посочени от главния прокурор и неговия екип. Те не са избрани от Висшия съдебен съвет или след конкурс. Поне за конкурси информация няма. Така Сотир Цацаров може да съсредоточи всички дела срещу политици в специално подбран екип от хора. Впрочем, звеното е на лично подчинение на главния прокурор и се ръководи от посочен от него негов заместник. Кой е този заместник е тайна. Предполага се, че е Борислав Сарафов.

Тайна е и споразумението между прокуратурата и ДАНС, по силата на което е създадено спецзвеното. Като оправдание за българския екип може да служи факта, че той съществува само от една година, но прокуратурата прехвърли много стари дела към това звено.

Специално звено за борба с корупцията и злоупотреба с европейски пари съществуваше и по времето на Борис Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?