"Антикорупция" пожела да разследва и частния бизнес

Скандалните проектопромени в НК щели да окажат "положително въздействие"

Новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) се отнася положително към скандалната проектопоправка на Наказателния кодекс (НК), с която правителството иска да даде права на разследващите да преследват корупцията и в частния бизнес.

 

Това стана ясно по време на изслушването на четиримата номинирани за членове на КПКОНПИ във вторник пред парламентарната антикорупционна комисия.

 

"Предстоящата промяна на НК ще изиграе положително въздействие... Наказателна отговорност трябва да се носи еднакво от частния и държавния сектор", заяви Антон Славчев, предложен за зам.-шеф на новия антикорупционен орган от неговия ръководител Пламен Георгиев.

 

Въпросът по темата бе отправен от председателя на парламентарната комисия Борис Ячев (БСП) конкретно към Славчев и друг от кандидат-членовете на КПКОНПИ – Пламен Йоцов. Общото между двамата е, че имат по над 20 години стаж в МВР и ДАНС за разлика от другите двама номинирани от Георгиев – Антоанета Цонкова и Силвия Къдрева, които никога не са работили в службите.

 

"Риск от корупция има и в частния, и в държавния сектор", отговори "в същия дух" Пламен Йоцов, демонстрирайки явния стремеж на ръководството на новата комисия да се намеси в търговските взаимоотношения, въпреки лавината от критики, отправени към законопроекта от всички, освен прокуратурата.

 

Общото становище по темата, изразено включително от депутати, юристи и неправителствения сектор е, че при приемане на въпросната поправка в НК, прокуратурата ще се превърне в директно оръжие за саморазправа с частния бизнес.

 

"Риск от корупция има навсякъде", обобщи по време на изслушването му в парламента Антон Славчев, уточнявайки, че той се създава при наличие на ниски морални качества на служителите, независимо къде работят те.

 

Нито той, нито Йоцов обаче обърнаха внимание на особено притеснителния факт, че с въпросното предложение на правителството за изменение на НК се приравняват държавните органи и частните фирми, въпреки че вторите не упражняват никакви властнически правомощия.

 

Кандидат-член на КПКОНПИ спести на депутатите, че е бил разработван от НСС

 

По време на заседанието на парламентарната антикорупционна комисия така и не стана въпрос за обстоятелството, че като служител на бившата Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) Пламен Йоцов е бил разработван от несъществуващата вече Национална служба "Сигурност" (НСС).

 

Както Mediapool вече писа, той е бил обект на разработката "Мавър" заедно с бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. През 1999 и 2000 г. НСС разработва тогавашния ръководител на видинската полиция Васил Василев, Флоров и Йоцов по подозрения, че покровителстват палестинец, занимаващ се наркотрафик, заради което е направено предложение за образуване на оперативно дело "Араби". Според секретните материали въпросният палестинец притежавал магазин за авточасти на столичния бул. "Христо Ботев", в който се продавала дрога.

 

Тази информация стана обществено достояние през април 2013 г., когато до редица медии анонимно бяха изпратени секретни материали, описващи хода на няколко оперативни дела, по които "протичаше" Флоров – по онова време още шеф на ГДБОП. Впоследствие той бе отстранен и успешно се пенсионира с 20 заплати бонус, а прокуратурата образува разследване за подкуп в особено големи размери срещу него, което безславно бе прекратено.

 

Йоцов обаче спести този факт на депутатите, фокусирайки изложението си върху чистото си съдебно минало, наградите си в МВР и факта, че никога не е бил разследван или наказван дисциплинарно. Членовете на комисията също пропуснаха да го попитат за този епизод от кариерата му в службите.

 

От ефективна борба с корупцията към инвестиции и благоденствие за обществото

 

Предложеният на парламента за зам.-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев посочи в концепцията си, че основната цел на комисията е да създаде чрез ефективна борба с корупцията по-благоприятни условия за външни инвестиции, а оттам и икономически растеж, който да доведе до благоденствие за обществото.

 

"Успехът на комисията ще зависи от формирането на лидери в нея", посочи той, разяснявайки, че ще следва в работата си принципа на единоначалието – "всеки има пряк ръководител, на когото се отчита".

 

Попитан какво е пречело на досегашната дирекция "Корупция" в ДАНС да постигне по-добри резултати, Славчев заяви, че от август м.г., когато я е оглавил, до вливането ѝ в КПКОНПИ, тя има четири успешни реализации.

 

"Предишният директор също имаше успешни реализации, но сигурно не са стигнали до знанието на обществото", допусна номинираният за зам.-шеф на новия антикорупционен орган.

 

Заедно с останалите трима предложени за членова на комисията те декларираха, че биха се подложили на изследване за лоялност с полиграф, въпреки че подобна мярка не е предвидена в закона.

 

"Спя спокойно – съвестта ми е чиста", заяви Славчев, потвърждавайки, че би се подложил на т.нар. детектор на лъжата.

 

"Ако председателят поиска", заяви готовност и Антоанета Цонкова, която е единственият кадър на Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски", предложен от Пламен Георгиев за член на комисията.

 

"Многократно съм минавал проверка за интегритет... Вече съм имунизиран", иронично подходи към въпроса Пламен Йоцов, след когото четвъртата номинирана Силвия Къдрева заяви, че за нея би ѝ било за пръв път, но би се подложила на подобно изследване.

 

Контролът на СРС-тата бил толкова завишен, че злоупотреба нямало как да стане

 

Друга тема, засеганата от депутатите по време на заседанието им във вторник, бе правото на КПКОНПИ да иска от спецсъда разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Въпросът, отправен към Антон Славчев, бе дали смята, че е възможно да се допусне злоупотреба със секретни способи по вина на комисията "Антикорупция".

 

"Гаранцията за недопускане на злоупотреба е, че специалните разузнавателни средства се експлоатират от други органи", отвърна той, посочвайки, че с това се занимават Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) и съответното техническо звено в ДАНС.

 

По думите му в момента контролът, упражняван от съдилищата над тази дейност бил толкова завишен, че имало случаи, "в които сме били убедени, че е извършено престъпление, но съдът ни е отказвал".

 

"Това в днешни дни няма как да се случи – аз вярвам в това. Надявам се, че бях достатъчно убедителен в това, което мисля", сложи точка на темата Славчев.

 

Последва пламенна реч на Спас Гърневски (ГЕРБ), в която той обърна внимание, че след близо 30 години преход властта най-накрая демонстрирала истинска воля да се бори с корупцията.

 

"Чадър няма да има над нито един случай, няма да има недокладван случай", декларира след това Славчев.

 

Последваха благодарности от председателя на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев към участниците в заседанието. Предстои от него да бъде изготвен доклад, който да бъде представен в пленарната зала преди гласуването на четирите кандидатури още тази седмица, стана ясно от думите му.

Споделяне

Още по темата

Още от България