"Антикорупция" се отказа от сградата на нотариата

"Антикорупция" се отказа от сградата на нотариата

Антикорупционната комисия КПКОНПИ няма да се мести в бившата сграда на софийския нотариат в градинката при паметника на патриарх Евтимий. С решение на правителството зданието е прехвърлено на министерството на културата. Какви са техните планове за сградата, не е ясно.

През последните две години КПКОНПИ твърдеше, че иска да ремонтира сградата и да пренесе администрацията си там. В момента тя е разхвърляна на няколко места в центъра на София. Сега обаче комисията се отказва от тези планове. Мотиви не се посочват, освен, че сградата е неподходяща поради това, че е в центъра на града и че е паметник на културата.

"В същото време може да има съвсем друго предназначение, съобразно вида и архитектурата ѝ", пише в съобщението на комисията, която е собственик от 2015 г. Преди това сградата бе на правосъдното министерство. Дълги години там се помещаваше бюрото справки за съдимост на Софийския районен съд. След преместването му на бул. "Скобелев" обаче сградата остана празна и собствеността ѝ се смени.

КПКОНПИ планираше да похарчи над 3 млн. лв. за ремонта. Бе обявена обществена поръчка и беше сключен договор с държавната фирма "Реставрация". След това обаче нищо не се случи. Не бе издадена дори виза за проектиране от Столична община.

Сградата на нотариата е строена като частен дом по проект на известния архитект Петко Момчилов, автор и ръководител на мащабни проекти в столицата, сред които строежите на Александровска болница, Централната минерална баня, Синодалната палата и други.

В момента сградата е със статут на паметник на културата и както много други, е в лошо състояние. Ремонт не е правен от края на миналия век.

Споделяне

Още от България