"Антикорупция" ще проверява и имотите на Валери Симеонов

"Антикорупция" ще проверява и имотите на Валери Симеонов

Главният прокурор Сотир Цацаров е наредил на КПКОНПИ да провери имоти, закупени от фирмата "СКАТ" ООД на бившия вицепремиер Валери Симеонов, съобщиха от държавното обвинение в сряда. Проверката е започнала след постъпил сигнал, в който се твърди, че три сделки са сключени на нереално ниски цени.

Става дума за закупено право на строеж през 2004 г. на 80 кв. м. в "Слънчев бряг". За него са платени 900 лв. при данъчна оценка 856 лв. Това е крайната цена за цялата площ.

Втората сделка е извършена година по-късно. Тогава фирмата купува офис в курорта. Площта му е 31.35 кв.м. Цената е 6901.10 лв., колкото е данъчната оценка.

През 2008 г. дружеството е купило общински имот от 875 кв. м. срещу 850 815 лв. За продажбата е взето решение от бургаския общински съвет. По това време негов председател е Валери Симеонов, председател на комисията по общинска собственост е сегашният депутат от НФСБ Валери Касабов, а юрисконсулт – Християн Митев, също народен представител в момента.

"За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок. В сигнала са изложени и твърдения, че през 2008 г. "СКАТ“ ООД, управлявано от В. Симеонов, е закупило "База за отдих Пресока“ в община Златоград, която в момента е хотел "Панорама“, като на същия са изградени незаконни постройки – басейн и ресторант, за които е налице влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2013 г., че са построени без съответните разрешителни и следва да бъдат съборени, а това не се е случило", пише в съобщението на прокуратурата. Не става ясно кой е подал сигнала.

Проверката за евентуални престъпления на Симеонов, Касабов и Митев идва само дни, след като от партията подадоха сигнал срещу министъра на туризма Николина Ангелкова за закупени имоти на занижени, според Симеонов, цени. Сделките на Ангелкова също се проверяват.

"Спокоен съм. Този път ще ударят на камък", коментира Симеонов, цитиран от БГНЕС. Той добави, че това са фирмени сделки, които са проверявани "един милион пъти от НАП, от службите, защото имаше подадени сигнали срещу мен". "Аз съм проверяван и като физическо лице два пъти", коментира лидерът на НФСБ.

Той заяви, че се досеща откъде идва сигналът срещу него, но не назова имена. "Като разбера кой е подал сигнала и как го е подал, ще го осъдя", закани се Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България