Антикризисните мерки ще се гледат в тристранния съвет в понеделник

Антикризисните мерки ще се гледат в тристранния съвет в понеделник

Мерките на правителството за финансова стабилност и в подкрепа на икономиката ще бъдат готови до края на седмицата и в понеделник ще бъдат обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това обяви в парламента в петък вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос на депутата от левицата Георги Пирински, който попита защо се бави антикризисната програма на правителството.

След като мерките минат през тристранката, ще бъдат обсъдени и в Министерския съвет. Те ще бъдат представени и пред народните представители в удобно за тях време, каза още Дянков.

Думите на вицепремиера съвпадат с казаното от премиера Бойко Борисов в четвъртък, че мерките на кабинета първо ще се гледат от тристранния съвет в понеделник. Тогава Борисов също отрече разпространяваните по медиите проектомерки да са продукт на правителството и се зарече, че категорично .

Министърът каза още, че антикризисната и стабилизационната програма на правителството се следва стъпка по стъпка и няма да бъде допуснато да се развият гръцки, румънски или естонски сценарий.

В подкрепа на думите си Дянков показа на депутатите графика на риска на България, според която в средата на тази седмица рискът на страната е бил най-ниският в последните 18 месеца.

В сряда рисковият индекс е бил 174 пункта. През ноември 2008 г. той е бил над 600 пункта, а няколко месеца по-късно - през март 2009 г. - 750 пункта.

Това е доказателство какво е доверието към страната от страна на чуждите инвеститори и какво е било в последната година от управлението на предишното правителство, посочи той.

Според Дянков България е изпълнила и един от основните критерии от Маастрихт за влизане в еврозоната. Годишната инфлация в страната слезе до 1.8% при изисквана средна за зоната 1.83%, отбеляза от трибуната той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?