Антикризисният план на СДС - по-ниски данъци, край на "Белене", издължаване към фирмите

СДС излезе във вторник с вариант на антикризисен план, като предупреди ГЕРБ да предприеме реални стъпки за подпомагане на икономиката и за реформа на закъсалите публични сектори. От партията предлагат на премиера Бойко Борисов 13 мерки, които лидерът на партията Мартин Димитров представи във вторник като "фатална бройка само ако не бъдат изпълнени".

Сред мерките са създаване на Национален антикризисен щаб, намаляване на осигурителната тежест за фирми, които не предприемат съкращения, изплащане на държавните задължения към коректните фирми, спиране на проекта "Белене" и бърз старт на административната реформа.

За пореден път се предлага и намаляване на данъка върху дивидента от 5% на 1% и на данъка върху печалбата за едноличните търговци от 10% на 5%.

"Нашата програма е в услуга на обществото и правителството. До този момент ГЕРБ показва липса на визия и стратегия за излизане от кризата", коментира Мартин Димитров. По думите му в момента цари хаос, а управляващите са се отказали от изпълнението на своите предизборни обещания.

"В условия на криза дори левите правителства в Европа намаляват осигурителната тежест. Не може вчера да си обещал, че ще я намаляваш, а днес да предлагаш точно обратното. Това е грешка, защото повечето хора ще избягват плащания", заяви той по повод на идеята на правителството за увеличаване на здравните осигуровки от 6 на 8%.

Мартин Димитров заяви, че данните за увеличения през януари износ с 13% е положителен знак, но обясни, че проблемите с бюджетния дефицит се задълбочават. "Нашите очаквания са през февруари той да нарасне до 1 млрд. лева. Има нужда от спешна актуализация на бюджета", каза той. Тази мярка е залегнала в антикризисния план на партията.

СДС настоява Българската банка за развитие да заиграе по-голяма роля при възстановяването на страната. СДС поискаха институцията да привлече 700–800 милиона лева капитал от чужди финансови институции и да ги отпусне на българските фирми под формата на краткосрочни нисколихвени кредити. Според Мартин Димитров това ще помогне за спасяването на около 1400 малки и средни фирми от иначе неизбежен фалит.

СДС се солидаризира с искането на своите партньори от ДСБ и включи в своята разработка на антикризисен план създаването на вицепремиерски пост за управление и контрол на еврофондовете.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?