Антимафиот назначен за зам.-директор на митниците

Николай Попов

Митниците имат нов заместник-директор. Това е дългогодишният служител в ГДБОП Николай Попов, съобщиха от Министерството на финансите.

Ресорът на новоназначения зам.-директор е митническо разузнаване и разследване.

Според справката Николай Попов е "дългогодишен служител в МВР, ръководил е столичното звено за борба с организираната престъпност. Има опит в противодействието и предотвратяването на престъпления, свързани с трафика на хора, контрабандата на акцизни стоки и наркотични вещества и др.".

Владее английски, италиански и руски, ползва испански, полски и сърбохърватски. Семеен e с две деца, се казва още в справката.

Два месеца митниците на практика нямат титуляр на поста директор. Формално шеф на ведомството се води Ваньо Танов, който обаче е в дълга отпуска по болест.

Финансовият министър Петър Чобанов обяви, че след като Танов излезе от болнични, ще бъде освободен, още повече, че самият той бил поискал това. Дотогава митниците ще се ръководят от единствения заместник на Танов Борислав Борисов.

Идеята на министър Чобанов бе да се проведе конкурс за директор. От министерството неофициално казват, че тази идея е започнала да изстива. Постът обаче продължава да остава вакантен, защото поканените да го заемат от системата отказват поради чувствителността на обществото и опасенията, че ще им бъдат намерени "тъмни петна". Така в публичното пространство продължават да се лансират имена, но посочените лица бързо опровергават, че имат апетит за отговорното място.

Митниците са възловото звено, от което се очаква да вкара повече приходи в хазната от акцизи и ДДС от внос. Според досегашни оценки на управляващите поради ниската събираемост и контрабандата тази година загубите за бюджета са около 400-500 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?