Антимафиоти разкриха нелегална печатница за фалшиво евро

Нелегална печатница за фалшиви евро банкноти разбиха варненските антимафиоти, научи VarnaPool. Фалшивите банкноти са били от по 200 евро.

Заради разкритите 14 печатници за фалшиви пари България получава в последните години добри оценки от западните полицейски служби. Поредната операция става ден след като у нас пристигна ръководителят на направлението за борба с фалшифицирането на пари и парични средства в Баварската криминална служба г-н Едуард Литгенс, който отново подкрепи исканията на МВР за въвеждане на по-строги санкции в Наказателния кодекс за фалшификаторите на валута.

Разбитата във Варна печатница е действала в двора на Завода за безалкохолни напитки в Западна промишлена зона. Арестуван е наемателят на част от помещението - Йордан Ников.

По неофициална информация трима са задържани по случая - двама на мястото на печатницата, и един в офис в центъра на града.

Операцията е започнала в 11,30 ч. днес, ръководена лично от директора на РДВР-Варна, ген. Веселин Петров.

Иззети са плаки, клишета и 4-5 найлонови чували със специална хартия и готови ментета,твърдят източници от полицията. Печатарската машина е с формат А2. Намерени са и хидравличен нож за рязане на хартията, както и уред за залепяне на металната нишка, който се ползва и за топъл печат.

Сградата в двора на завода е наета от фирма за производство на печени ядки. Собственикът ѝ в края на декември 2003 г. преотдал едно от помещенията на Ников, който му заявил, че ще щампова фланелки.

Предложих му да сключим договор за наема, но той отказа, като се позова на "мъжката дума", каза пред VarnaPool собственикът на фирмата за ядки Огнян П. Той обясни, че Ников се нанесъл в едната част на сградата, която има отделен вход, а в коридора пред помещението вързал немска овчарка и не допускал никой вътре. Собствениците на фирми, които са наематели на околните сгради казаха, че никога не са го виждали, не е влизал в контакт с тях, което било странно, защото всички се познавали и разговаряли.

Според охраната на завода наемателите, оказали се фалшификатори, работели през нощта. Обикновено си тръгвали към 3-4 часа през нощта.

Едновременно с акцията в завода за безалкохолни, друга част от антимафиотите са нахлули в склад в района около хотел "Черно море", където вероятно са носени фалшивите пари. Предполага се, че третият от групата е арестуван там.

Очаквайте подробности

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?