Антимафиоти разкриха производители на фалшиви дипломи

Фалшиви празни и попълнени дипломи за средно образование, свидетелства за правоспособност на заварчици и удостоверения за професионална квалификация, са открити при специализирана полицейска операция на служители от РЗБОП в РДВР-Перник.

След претърсване домовете на перничаните Йордан Б. (68 г.) и Никола М. (47 г), антимафиотите са открили и иззели над 200 свидетелства за професионална квалификация в строителството, машиностроенето, леката промишленост, битовата техника, 12 празни и 12 попълнени удостоверения за заварчици, 100 празни и 11 попълнени дипломи за средно образование.

По първоначални данни свидетелствата за професионална квалификация са предлагани на цена от 50 лева. Иззета е диплома за средно образование със снимката и имената на македонски гражданин. Установен е и списък на чакащи кандидати за съответния документ.

Йордан Б. е работник от бившите Професионални учебни центрове, от където се предполага, че могат да бъдат част от празните документи. Той, заедно с Никола М., са задържани в ареста на РДВР за 24 часа. По случая е образувано дознание, РЗБОП продължава работата по случая.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: