Антимафиоти заловиха във Варна фалшиви еврочекове за над 1,6 млн.долара

Варненски антимафиоти заловиха в петък, в процес на дообработка, фалшиви еврочекове "Мастеркард" на стойност 1,6 млн.долара. Тримата задържани са криминално проявени, съобщи в неделя шефът на РЗБОП във Варна майор Данчо Бончев.

Той уточни, че фалшификатите са изработвани в печатница за фалшиви документи във вътрешността на страната и са пристигнали във Варна за окончателна доработка и пласиране.

При акцията за залавянето на фалшивите чекове са открити и филми за печат на банкноти с номинал 500 евро, много фалшиви паспорти, част от които за страни от Европейския съюз - Дания, Белгия, Гърция, фалшиви визи за САЩ, Канада и ЕС. Имало е и много бланки за дипломи за средно и висше образование.

Иззети са цинково клише, двутонна преса за печатане на банкноти, принтер, силиконови печати, с които са били оформяни документите.

Шефът на РЗБОП отказа да уточни къде е печатницата на фалшификатите с обяснението, че това е следствена тайна. Той отказа да уточни и дали документите са идвали от един или от различни градове в страната.

Засега тримата задържани, хванати от антимафиотите докато са обработвали фалшивите документи, не дават обяснения. Мерките за задържане ще бъдат гледани във вторник в окръжния съд във Варна. По случая е образувано предварително производство по чл.243 от Наказателния кодекс.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?