Антимафиотите разбиха група фалшификатори

Фалшиви документи, банкови карти, печати и пари са иззети в понеделник от три адреса в София по време на спецоперация, предприета след задържането на двама българи в Кипър в началото на юни, съобщиха от МВР във вторник.

Последвалото разследване на престъпната им дейност; което е проведено със съдействието на Европол, установило, че става дума за група за клониране, търговия и измами с електронни платежни инструменти, документи за самоличност, фалшиви пари и общоопасни средства.

Разплитането на престъпната дейност започнало след задържането на 5 юни в рамките на международна операция между България и Кипър в град Пафос, на двама криминално проявени български граждани – И. Л., на 62 г., от Нови Искър и А. В., на 36 г., от София.

При залавянето им тогава са открити фалшиви банкови карти, скимиращи устройства, преносим компютър, както и фалшив документ за самоличност със снимка на младия мъж.

Като продължение на международната операция преди ден антимафиотити са проверили три адреса в столицата, където открили газов револвер, пригоден за стрелба с бойни муниции на принципа "змийско око"; стъклено шише с живак с тегло около 1.5 кг; голямо количество печати (включително на общинска администрация, държавна служба, чуждестранна емиграционна служба, търговска верига); фалшиви банкови карти на известни международни картодържатели и неистински чуждестранни документи за самоличност.

При претърсването спецполацаите се натъкнали и на фалшиви банкноти с номинал 50 и 100 долара, евробанкноти с номинал 50, 100 и 200.

Намерени са и пътнически чекове с номинал 100 долара. Иззета са компютърна конфигурация и голямо количество оптични дискове.

Предстои съвместно с европейските партньори да бъдат уточнени местата, където са били монтирани скимиращи устройства, ощетените собственици, общият размер на неправомерно изтеглените суми, както и издирването на други съучастници на територията на ЕС, уточниха от МВР.

Споделяне

Още от България