След приети на първо четене законови промени

Антимафиотите се вливат в ДАНС

ГЕРБ обяви създаването на политическа полиция

Антимафиотите се вливат в ДАНС

Народното събрание прие на първо четене спорните промени в Закона за ДАНС. Дебатът в пленарна зала се фокусира основно върху въпроса дали с изваждането на ГДБОП и вкарването ѝ в ДАНС не се създава нова политическа полиция.

Общо 114 депутати от БСП, ДПС и "Атака" подкрепиха промените, а всичките гласували 83-ма депутати от ГЕРБ бяха против.

Реформата на новите управляващи ще върне разследващите функции на ДАНС, които ѝ бяха отнети след идването на ГЕРБ на власт през 2009 година, МВР напълно ще се освободи от ангажиментите си по противодействието на тежката и организирана престъпност, защото ГДБОП се прехвърля към състава на спецагенцията.

 

Председателят на ДАНС ще определя със заповед кои служители ще имат разследващи функции. Те ще могат да извършват обиски и да арестуват заподозрени. Бъдещият ръководител на спецагенцията ще се избира от Народното събрание, а не както е сега – с президентски указ след предложение на министър-председателя.

 

Идеята е ДАНС да бъде подложена на по-строг парламентарен контрол.

 

Промените в закона бяха приети светкавично без обществен дебат и без да се търси мнението на гражданските организации.

 

Тезата на управляващата коалиция на БСП и ДПС е, че в момента в МВР има твърде голяма концентрация на власт и прехвърлянето на правомощия към ДАНС има за цел да предотврати появата на "втори Цветан Цветанов".

 

Опозицията от ГЕРБ обвини мнозинството, че цели да разруши МВР, блокирането на ключови дела и създаването на нова политическа полиция.

 

Отговорът на БСП и ДПС бе, че по времето на Цветан Цветанов самото МВР е действало като политическа полиция и промените се правят, за да не случва това повече.

 

Закон срещу преяждането с власт

Управляващите от БСП и ДПС увериха, че засилените правомощия на ДАНС ще се компенсират с по-голям парламентарен контрол, а целта е намаляване на правомощията на МВР.

"Има една много важна промяна – занапред председателят на ДАНС ще се избира от Народното събрание, това е с цел да се засили парламентарният контрол, така че да се превърне в ефективен и незаобиколим. Ние продължаваме политиката за отнемане на възможностите МВР да продължава да битува като политически репресивен орган. Първата стъпка беше с фигурата на Цветлин Йовчев. Втората стъпка е да се променят законите”, мотивира промените в закона лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той коментира, че силна ръка и обществен ред не са синоними, а централизацията на власт в МВР е била основната цел на ГЕРБ с премахването на разследващите функции на ДАНС през 2009 година.

"През 2009 г. се противопоставихме на свръхконцентрацията на власт в ръцете на един човек. Днес берем плодовете на тази свръхконцентрация. Всяка безконтролна власт има за резултат нарушение на закона. Някои специфични функции на държавата не трябва да бъдат в полето на пряката политическа опека на министъра на вътрешните работи или премиера, както и да се казват те”, каза лидерът на ДПС.

Подобна бе и аргументацията на лидера на БСП Сергей Станишев, който подчерта, че още в началото на управлението на ГЕРБ е била забелязана тенденцията за "свръхконцентрация на власт и пълномощия в едни ръце – на силовия вицепремиер". Той допълни, че всичко това е довело до многобройни скандали, медийни акции срещу организираната престъпност и незаконни подслушвания, но без реални резултати.

"Те си създават политическа полиция"

 

"Те си правят политическа полиция по този начин (с вкарването на ГДБОП в ДАНС - бел. ред.). Искат разследванията в ГДБОП да бъдат заметени и потулени впоследствие и най-вече да създадат такава агенция на пряко подчинение на министър-председателя и съответно при това мнозинство на трите партии, то (ГДБОП - бел. ред.) фактически няма да бъде контролирано", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той напомни, че промените ограничават и правомощията на президента.

 

Борисов заяви, че новите управляващи са се захванали първо с ДАНС, вместо да говорят за "финансово-икономически параметри", забравяйки, че точно тази агенция произведе огромния скандал "Галерия". Той отрече по негово време да е имало частна ГДБОП, за каквото в последните месеци се пише в редица медии на базата на подавани сигнали в МВР и прокуратурата.

 

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов се обърна директно към сегашния шеф на МВР Цветлин Йовчев, който присъстваше в залата: "Г-н Йовчев, не знам дали ще успеете да изпълните поръчките за унищожаване на МВР. Аз се гордея със служителите на МВР и винаги ще ги подкрепям".

Цветанов отправи и индиректни обвинения и към гражданите, които не са гласували за ГЕРБ на парламентарните избори.

"Не знам каква памет имат българските граждани, но мога да ви припомня, че по време на тройната коалиция имаше 18 отвличания. През 2009 г. задържахме групата, защото показахме капацитет и начин на организация”, каза Цветанов и продължи:

"Нека да ви припомня кадровите ви назначения в ДАНС – Петко Сертов, Алексей Петров, Цветлин Йовчев, Писанчев (сегашният и.д. директор на ДАНС, който също присъстваше в залата при обсъждането на промените - бел. ред.) – хора, при които беше случаят "Галерия", каза още Цветанов, като отправи и дежурните обвинения, че политическите му опоненти вършат всичко в услуга на организираната престъпност.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов добави, че с промените се цели създаване на "мощна и безконтролна политическа полиция, която да работи ръка за ръка с организираната престъпност".

"Няма подобен аналог в държава членка на Европейския съюз. Недопустимо е смесването на полицейски функции с такива от разузнавателен характер. Ще се стигне до масово изземване на дела”, каза той.

Нормативен хаос

Най-експертно от депутатите на ГЕРБ се изказа бившият заместник-министър на вътрешните работи от екипа на Цветанов Веселин Вучков. Той предупреди, че за втори път в последните шест години БСП и ДПС създават "ведомствен Франкенщайн" в лицето на ДАНС. Според него промените в Закона за ДАНС всъщност целят промени в Закона за МВР и ще създадат правен хаос, защото ще има дублиране на функции между служителите на двете институции. Той обясни, че това може да създаде сериозно напрежение в системата и да доведе до блокиране на вече започнали дела.

"Трябва да се синхронизират системи и подсистеми, да има период на обучение. Липсва каквато и да било стратегическа визия за реализирането на реформата в ДАНС, липсват каквито и да било обществени обсъждания. Те са важни, защото в противен случай се подкопава доверието към тези, които ще осъществяват реформата”, коментира Вучков.

Той критикува, че управляващите не спазват духа на Закона за нормативните актове, който предвижда оценка за въздействието на законопроектите. "Мотивите (за закона) са политически. Реформата наподобява греховното раждане на ДАНС на 1 януари 2008 г. Налице е пълно разбиване на профила на ДАНС. Никой не може да каже - ДАНС каква служба е – дали контраразузнавателна или разследваща”, каза депутатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България