Антимонополната комисия одобри покупката на водите "Девин" от "Адвент"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за закупуването 75% от компанията за бутилирана вода "Девин" АД от "Адвент Уотър" (Люксембург).

Според договора за сделката цената на една акция се очаква да бъде в интервала 3.06-3.17 лв. спрямо целия капитал на "Девин", който е между 28 и 29 млн. евро.

"Адвент уотър" е дъщерна на глобалния фонд за дялово инвестиране "Адвент интернешънъл", САЩ, който присъства на българския пазар чрез "Хан Аспарух" АД, гр. Исперих – производител на керамични фаянсови и подови плочки.

"Девин" упражнява контрол върху "Девин Роял" ЕАД, Елин Пелин, и "Атлантик Дивайн" ЕАД, Девин.

Освен бутилирани минерални и изворни води, "Девин" предлага на пазара и газираната безалкохолна напитка "Everdrink", овкусената вода "Devin Fresh", спортната напитка "Fitness" и е дистрибутор на напитките “Ред Бул” и “Гранини”.

Търсенето и предлагането на бутилирана вода е отделен продуктов пазар, различен от този на безалкохолните напитки, който е силно конкурентен и динамичен, посочват от КЗК. През 2008 г. на българския пазар са представени около 43 марки бутилирани води в голямо разнообразие от опаковки и разфасовки, като в последните години се наблюдава продължителен и стабилен ръст на потреблението.

Според КЗК "пазарният анализ показва, че след приключването на сделката дяловете на участниците няма да се променят, от което следва, че концентрацията няма да окаже съществено отражение върху пазарите, на които е активно придобиваното предприятие Девин – производството, дистрибуцията и продажбата на едро на бутилирани води и безалкохолни напитки".

Споделяне

Още от Бизнес