Антимонополни проблеми пред сделката за "Тайм Уорнър"

Антимонополни проблеми пред сделката за "Тайм Уорнър"

Министерството на правосъдието на САЩ планира да спре сделката, в която американската телекомуникационна компания "Ей Ти енд Ти" (AT&T) ще придобие конгломерата "Тайм Уорнър" (Time Warner). Причината е, че тя ще доведе до намаляване на конкуренцията на пазара и до допълнителни разходи за потребителите, предадоха световните агенции, като се позоват на съобщение на ведомството.

През октомври 2016 г., когато двете компании обявиха сливането, стана ясно, че "Ей Ти енд Ти" ще плати по 107.5 долара за всяка акция на "Тайм Уорнър", което означава общо 85.4 милиарда долара, а като се прибавят и задълженията на медийната група, сумата на сделката може да достигне 108.7 милиарда долара. Плащането ще се извърши в брой и ценни книжа в равни пропорции.

Министерството на правосъдието също оценява сделката на 108 милиарда долара и смята, че сливането, което ще бъде едно от най-големите в историята на САЩ, съществено ще намали конкуренцията.

Това ще доведе до по-високи цени за милиони американци и ще има по-малко иновативни решения, смята ведомството.

В заявлението се уточнява, че искът въз основа на антимонополното законодателство е подаден във федералния съд на окръг Колумбия. В него се подчертава, че компанията, която ще се образува след сливането на съответните структури, може да принуди конкурентите си да плащат стотици милиони долари повече годишно за разпространение на съдържание на телевизионните канали на "Тайм Уорнър". Освен това новата структура може да доведе до забавяне на прилагането на иновации в сектора.

Още при обявяването на сделката сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс призова правителството да я блокира именно със сега изтъкваните от правосъдното министерство мотиви. "Когато една огромна компания притежава и съдържанието, и средствата за разпространение, тя няма мотивацията да предоставя допълнителен избор на потребителите", каза тогава Сандърс.

По онова време и Доналд Тръмп – все още кандидат за Белия дом , заяви, че ако стане президент, щеше да се противопостави на тази сделка, защото тя води до концентриране на твърде много власт в ръцете на твърде малко хора, предаде ДПА.

От "Ей Ти енд Ти" посочиха, че не виждат причина за забрана на сделката и че са уверени, че съдът ще отхвърли претенциите на ведомството.

"Тайм Уорнър" е един от най-големите медийни и развлекателни конгломерати в света. Той включва телевизиите СиЕнЕн, ТиЕнТи, ТиБиЕс, ЕйчБиОу, а също кино- и телевизионни студия.

"Ей Ти енд Ти" е една от най-големите американски телекомуникационни компании и е сред водещите мрежови оператори и интернет доставчици в САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес