Антимонополният орган намали 56 пъти глоба на "Райфайзенбанк" за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията ще глоби "Райфайзенбанк България" ЕАД със 100 хил. лева вместо с 5.584 млн. лева за нелоялна конкуренция, съобщиха от антимонополния орган във вторник.

През 2009 г. КЗК санкционира банката с рекордните близо 6 млн. лева. Причината е, че банката подвела клиент, на когото обещала безплатна застраховка "Живот", но я прекратила предсрочно без уведомление.

Комисията прецени, че липсата на обяснения относно причините, наложили прекратяването на договора, показват намерението на банката да използва безплатното предлагане на застраховката като способ за привличане на клиенти, с което уврежда интересите на конкурентите на пазара.

Върховният административен съд върна преписката за ново разглеждане, като потвърди наличието на нарушение. То обаче е осъществено през 2006 г., когато Законът за защита на конкуренцията предвиждаше налагане на имуществена санкция от 5 000 лв. до 300 000 лв.

Въз основа на решението на ВАС и след като анализира поведението на банката преди и след образуване на производството, КЗК счита, че дружеството е предприело необходимите действия, за да ограничи последиците от нарушението. Освен сключеното още в хода на производството споразумение между банката и засегнатото лице, на 1 декември 2009 г. "Райфайзенбанк" е подновила застраховките живот на получателите на кредити, а застрахователят се е ангажирал да покрие събития, настъпили в периода от 2006 до 2009 г.

Споделяне

Още от Бизнес