Антипаразитно лекарство с обещаващи резултати срещу Covid-19 в български болници

Антипаразитно лекарство с обещаващи резултати срещу Covid-19 в български болници

Антипаразитното лекарство ивермектин дава обещаващи резултати при лечението на пациенти с коронавирус в български болници. Препаратът се прилага в рамките на клинично изпитване и обхваща 30 пациента в 9 болници в страната, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов в понеделник.

Проучването у нас е започнало след информация от австралийски учени през април, че препаратът може да е ефективен при пациенти с коронавирус. Освен България подобни проучвания с ивермектин върху пациенти се извършват още в Испания, Бразилия, САЩ.

Кирилов каза, че проучването се провежда при спазването на всички мерки за безопасност и към края на юли-началото на август ще може да бъде оповестена повече информация.

"Изцяло български е екипът, възложителят е български, компанията производител също е от България", каза Кирилов. Той посочи, че има желание проучването да се разшири с още болници и пациенти.

У нас препаратът се дава на пациентите паралелно със стандартната терапия в болниците, като има и контролна група, на която вместо ивермектин се дава плацебо.

Кирилов посочи, че препаратът се използва от десетки години при различни инфекции, предизвикани от паразити.

"Лекарството е с познат профил на безопасност", допълни той.

Кирилов обаче уточни, че приложението на такива лекарства трябва да става единствено в болнични условия при съобразени дози и под наблюдение. 

При първите публикации, че ивермектинът може да е ефективен срещу коронавирус, това предизвика нашествие от хора, желаещи да си го набавят от ветеринарните аптеки, което накара Българският ветеринарен съюз да сигнализира за опасностите, които крие самолечението.

Началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че хидроксихлорокинът не е отхвърлен като лечебно средство, но също така е само за приложение в болнични условия. Той припомни цялата сага и дебати около приложението му, включително дискредитирането му в научно списание на базата на недостоверни данни и последвалото опровержение след разразилия се скандал.

Мутафчийски посочи, че след това СЗО е подновила проучванията с него и в последствие преди два дни се е отказала от тези проучвания без да изложи мотиви, но това не означава, че препаратът не е надежден. Той посочи, че хидроксихлорокинът се използва в Латинска Америка, Африка и някои европейски страни.

Мутафчийски цитира фармаколога Георги Момеков, че "в лекарствената терапия за Covid-19 вече има толкова много политика и толкова малко фармакология".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус