Антипират номер 1 с пиратиран iPhone

Антипират номер 1 с пиратиран iPhone

Фоторепортери засякоха наскоро министърът на вътрешните работи Михаил Миков да разяснява предимствата на iPhone на здравния министър Евгени Желев. Устройството е от първата версия на смартофона на Apple, който се продава с договор и е заключен за използване от нелицензирани оператори. За да работи с някой от българските оператори, които все още нямат договори с Apple, то трябва да бъде модифицирано с хакерска програма. Това съобщиха читатели на Mediapool.

Новият модел iPhone 3G може да се купи отключен и без договор в Италия, Франция и Белгия, но за стария модел не съществува такава опция.

Остава изводът, че или министър Миков притежава легален iPhone с договор от друга държава и го използва на роуминг в България, или ползва пиратирано устройство.

Отключването на iPhone не е престъпление по смисъла на европейското законодателство, разясни преди година еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева, но остава моралният въпрос, зададен от блога на потребителите на iPhone в България - "Не е ли лицемерно човекът, който е лицето на организацията, която гони интелектуални пирати, компютърни злодеи и всякаква такава друга "паплач" да ползва продукт, работещ благодарение на техния интелектуален труд".

Въпреки уверението от страна на МВР, че Mediapool ще получи отговор какво устройство и как ползва министърът, такъв не бе получен в продължение на два дни.

В последно време Михаил Миков си навлече критиките и гнева на онлайн общността с намерението да следи Skype и с опита законодателно да прокара тотално следене на Интернет-трафика, което по-рано бе отменено от решение на ВАС.

Сдружението "Електронна Граница" призова за онлайн и присъствен протест на 28 януари срещу следенето в Интернет.

Споделяне

Още от България