Антиправителствен протест събра хиляди недоволни в Скопие

Македонци и албанци искат оставката на македонския премиер Никола Груевски

В Македония днес е свикан най-големият митинг в историята на страната след отделянето ѝ от бивша Югославия през 1991 година. Той е срещу управлението на премиера Никола Груевски, който вече 9 години е начело на страната. Над 20 000 македонци и албанци вече са се събрали в центъра на Скопие и скандират „Груйо, отивай си!”.

В протеста участват хора от цялата страна. Над 2000 души пристигнаха по-рано в столицата от Битоля, още 3000 дойдоха от Прилеп, хиляди са от Щип, Струмица, Охрид, Кавадарци, Велес. Митингът беше открит от представители на студентите. Протестиращите размахват македонски и албански знамена. Държат плакати с надпис "Оставка". Засега няма ексцесии и инциденти.

"Единственото решение за една от най-тежките политически криза в историята на Македония е Никола Груевски веднага да си подаде оставката", заяви пред протестиращите  лидерът на опозицията Зоран Заев. Според него постовете трябва да напуснат и главният прокурор Марко Звърлевски, както и прокурорът за организирана престъпност Йован Илиевски. „Оставка трябва да си подаде и ръководството на Македонската радио и телевизия. Необходимо е постигането на политически договор за формиране на преходно правителство, което да организира свободни и честни предсрочни парламентарни избори“, заяви Заев.

Протестиращите се събраха на няколко места в Скопие, откъдето потеглиха към сградата на правителството. Освен скандиранията срещу премиера се чуват и лозунги срещу новия министър на вътрешните работи Митко Чавков, който е отговорен за трагедията в град Куманово, където властите обявиха, че са разбили терористична група. При акцията обаче загинаха и полицаи.


„В неделя не трябва да се пропуска възможността да се изкаже масовото недоволство на гражданите на Македония от управлението на премиера Никола Груевски и корупционната мрежа, която е оплела страната от 9 години”, обяви по-рано през деня лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Заев, цитиран от БНР. Според него вече е настъпил моментът управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ да слезе от политическата сцена.

„Не сме единствените участници и поддръжници на новия всенароден протест. Има много неправителствени организации и граждански сдружения, политически субекти и интелектуалци и ще останем до край, докато Груевски не подаде оставка”, каза още Заев.

Правителството на Груевски все още има макар и крехко мнозинство в парламента. Протестите обаче сериозно разклатиха позициите му, а Груевски предприе смени в кабинета, за да тушира страстите.

Часове преди най-големия протест срещу управлението на Груевски опозицията обвини управляващите, че се опитват да спрат протестиращи от страната да дойдат в Скопие в неделя, като оказват натиск на автопревозвачите. Причината е, че превозвачите от Битоля и Прилеп отказваха да превозват протестиращи към Скопие. Те обаче успяха да стигнат до столицата с частни коли и бусове.

Протестите в Македония започнаха на 5 май, когато Заев пусна пред журналисти запис на разговор между Груевски и вътрешния министър Гордана Янкуловска, в който премиерът дава указания как да се прикрият извършителите на убийството на младо момче, опитало се да се качи на на трибуна, на която през лятото на 2011 г. е бил и министър-председателят.

В най-големия протест от началото на събитията в Скопие се включи президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, заедно с евродепутати. Там са и докладчикът на Европейския парламент за Македония Ричард Хюйт, както и бивши посланици на западни държави в Скопие от последните години.

Българското министерство на външните работи призова българските граждани, които планират да пътуват през Македония, да го правят с повишено внимание и да избягват местата с митинги и протести.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?