Антиправителствената кампания "затвори Банкок" започна в Тайланд

Основни кръстовища на тайландската столица бяха затворени, след като протестиращите срещу правителството започнаха кампания под наслов "Затвори Банкок", за да принудят премиера да подаде оставка, предаде ДПА в понеделник.

Тази сутрин ръководителят на протестите Сутеп Таугсубан оглави шествието на десетки хиляди хора, които тръгнаха от базата на протестиращите до Паметника на демокрацията в Западен Банкок към седем кръстовища на тайландската столица. Силите на реда не се намесиха и позволиха на протестиращите да струпат чували с пясък на кръстовищата, предаде Франс прес.

Сутеп от ноември ръководи масовите улични протести в Банкок, за да принуди временното правителство на министър-председателката Инглук Шинаватра да подаде оставка и за да бъде назначено ново правителство. Днес тя покани лидерите на протестиращите да обсъдят предложението на Избирателната комисия за отлагане на извънредните парламентарни избори, които правителството насрочи на 2 февруари, предаде Ройтерс. Досега министрите заявяваха, че според конституцията отлагането на изборите е невъзможно, но избирателната комисия ги опроверга. Един от членовете ѝ предложи датата 4 май.

Според плановете на протестиращите на седемте блокирани кръстовища ще се провеждат постоянни протести, от тях всеки ден ще тръгват шествия към правителствени сгради и домове на министри.

През изминалата нощ са били чути изстрели около правителствения административен комплекс, който протестиращите са започнали да блокират късно снощи. Освен седемте основни кръстовища се блокират и други по-малки.

Акцията "Затвори Банкок" ще приключи, когато Инглук и министрите ѝ подадат оставка, заяви говорител на протестиращите. "Ако хората изпитват неудобства от протестите, трябва да дойдат и да се присъединят към нас за сваляне на правителството", каза той. Повечето протестиращи са от Южен Тайланд. Присъствието на граждани на столицата е по-слабо.

В Банкок има 4 милиона собственици на автомобили, хиляди таксита и 5400 автобуса. Наложила се е промяната на маршрута на 137 линии. Трафикът в столицата беше по-слаб тази сутрин, а наземната железница беше по-малко натоварена, тъй като много от жителите на столицата изглежда са решили да си останат вкъщи по време на протестите. Десетки училища бяха затворени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?