Антиправителствени демонстранти блокираха Кишинев

Антиправителствени демонстранти блокираха Кишинев

Антиправителствени демонстранти блокираха в неделя автомобилното движение в центъра на молдовската столица Кишинев, предаде ТАСС.

Организатори на многочислената протестна акция са Платформа Достойнство и истина (ПДИ), Партия на действието и солидарността, както и Либерално-демократическа партия на Молдова.

Демонстрантите потеглиха с издигнати знамена на Молдова и Европейския съюз в колона по главния булевард в Кишинев и парализираха движението в централната част. По пътя си те организираха протестни постове край сградата на парламента, на правителството и други държавни учреждения.

Протестиращите скандират: "Крадците в оставка", "Долу алианса Додон-Плахотнюк (президентът на Молдова Игор Додон и лидерът на управляващата Демократическа партия на Молдова Влад Плахотнюк, б. р.).

"Нуждаем се от истински промени. Тази политическа класа трябва да бъде изхвърлена на боклука, за да могат на власт да дойдат честни хора, които да могат да променят нещо", заяви лидерът на ПДИ Андрей Нъстасе.

Той съобщи, че демонстрантите са приели резолюция с искане европейските донори да спрат финансовата помощ за властта, която обвиняват в корупция. Проевропейската опозиция настоява също така да бъдат отменени приетите от депутатите поправки в Изборния кодекс, предвиждащи преминаване от пропорционанална към смесена избирателна система. Опозиционните партии смятат, че промените са необходими на губещата популярност ДПМ, за да задържи властта след изборите през 2018 г.

Митингът протича мирно, демонстрантите не влизат в сблъсъци с полицаите, охраняващи административните сгради.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?