Антиправителствени протести и сблъсъци в Истанбул заради закон, ограничаващ интернет

Антиправителствени протести и сблъсъци в Истанбул заради закон, ограничаващ интернет

Протестиращи срещу новия ограничаващ закон за интернет влязоха в сблъсъци в събота вечер с полицията близо до площад Таксим в Истанбул, предаде ДПА.

Антиправителствените демонстранти издигнаха барикади близо до площада и се сражаваха с полицията с камъни и запалителни бомбички. Полицията отвърна с водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми.

Барикадите на демонстрантите бяха издигнати на улица между две болници. В района се чуваха сирените на множество линейки.

Има съобщения за множество арести. Съобщава се за един ранен фотограф и за разбити  банкомати.

Опозиционни групи насрочиха протест на площад Таксим, за да протестират срещу закона за интернет, но полицията забрани достъпа до района. Тогава хиляди демонстранти организираха протеста си в близост и скандираха за оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

В четвъртък вечерта турският парламент одобри поправки на разпоредбите за интернет, които позволяват на правителството да блокира интернет сайтове без съдебна заповед и да упълномощава интернет провайдъри да съхраняват данни за потребителите до две години. Законът трябва да бъде подписан от президента Абдуллах Гюл.

ЕС разкритикува Турция заради затягането на контрола върху интернет и призова за преразглеждане на промените, така че Анкара да отговори на европейските стандарти.

Ердоган увери, че няма да има цензура на интернет. Той подчерта, че промените в разпоредбите ще направят интернет по-безопасен и свободен.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?