Антиправителствени протести в Букурещ за трета поредна вечер

ЕК призова управляващите да преразгледат законите, разгневили хората

Сн. ЕПА/БГНЕС

Демонстранти излязоха по улиците на Букурещ и други големи румънски градове вчера за трети пореден ден на протести срещу корупцията и с призиви към правителството да подаде оставка, съобщи ДПА.

Около 10 000 души се събраха пред централата на правителството в Букурещ, посочи румънската информационна агенция Аджерпрес.ю
 
Организаторите на протести искат правителството да се оттегли от власт заради неотдавна приетите закони и други мерки, които според тях са прокарани в интерес на корумпирани политици.
 
Протестите са организирани от румънци, живеещи в чужбина, към които се присъединиха и хора, от цялата страна. 
 
Хората са гневни заради предложени промени в правосъдната система, които според тях ще отслабят борбата с корупцията. Множеството недоволства също от данъчната система и пенсионната реформа, както и от системата за социална помощ. 
 
Протестиращите настояват за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.
 
В петък протестът в Букурещ ескалира и се стигна до сблъсъци с полицията. Стотици пострадаха, а десетки бяха задържани.
 
Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова призова румънското правителство да преразгледа приетите неотдавна законодателни мерки, които доведоха до масовите протести.
 
В интервю за германския вестник "Велт" Йоурова казва, че законът заплашва независимостта на съдиите, ограничава властта на прокуратурата и подкопава общественото доверие в съдебната система.
 
Ще бъде от полза правителството в Букурещ да преразгледа плановете, допълва еврокомисарят. 
 
Румънското коалиционно правителство прие закони, ограничаващи правомощията на Националната дирекция за борба с корупцията и уволни директорката ѝ Лаура Кодруца Кьовеши.
 
 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?