Антирасистки законопроект предизвика мини криза в гръцкото правителството

Лидерите на трите управляващи в Гърция партии - Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис

Първа пукнатина в кабинета Самарас, трипартийната коалиция е изправена пред опасност от разцепление на парламентарното единство заради антирасистки законопроект, пише гръцкият в. "Етнос" с оценката, че това е първата сериозна пробойна в правителството. Вестникът, цитиран от БТА, коментира, че заради законопроекта двете партии от коалицията - социалистическата ПАСОК и малката лява партия ДИМАР, са се дистанцирали от първата политическа сила в кабинета Нова демокрация.

Необходимостта от законопроекта се появи, след като Евросъюзът призова Атина да овладее растящите прояви на ксенофобия и расизъм в Гърция, превърнали се във всекидневие, откакто неонацистката партия "Златна зора" влезе в парламента миналата година.

В. "Вима" уточнява, че законопроектът засега не влиза в парламента и че за четвъртък е планирана нова среща на лидерите на трите партии от коалицията. Цитирани от изданието източници казали, че на вчерашната среща тримата лидери са имали разногласия и не са могли да постигнат съгласие по законопроекта.

Нова демокрация трябва да бъде убедена, че дебатът по този законопроект не бива да бъде от техническо и юридическо естество, а дълбоко политически, казал лидерът на социалистите Евангелос Венизелос.

В интервю за държавната телевизия НЕТ Венизелос казал, че това не е първото разногласие между тримата политически лидери от коалицията и добавил, че досега разногласията са били преодолявани с компромиси и отстъпки. Той изразил учудване от начина, по който консерваторите от Нова демокрация са подходили към въпроса за антирасисткия законопроект.

Преди дни премиерът Андонис Самарас блокира процедурата по законопроекта с мотива, че законът трябва да се доработи или да се внесе нов. Лидерите на двете леви партии от коалицията заплашиха, че сами ще внесат за гласуване закона, ако премиерът не отстъпи.

В текста на проектозакона се предвиждат много строги мерки срещу расистките прояви в Гърция, за което Атина беше предупредена от Евросъюза. Според юристи приемането на текста в предложения вид на закона дава право да се забрани неофашистката партия Златна зора. Опозиционните леви партии  и особено СИРИЗА настояват незабавно парламентът да приеме закона.

Консерваторите от управляващата Нова демокрация се страхуват да влязат в директен конфликт с неонацистите и искат промени в проекта. Законът предвижда за проява на расизъм затвор до 6 години, автоматично сваляне на имунитета на депутат и лишаване от граждански права.

В. "Та Неа" пише по повод на законопроекта, че лидерът на социалистите Венизелос е настоял за промени в кабинета. Отношенията между правителствените партньори трябва да бъдат искрени, чисти, честни и надеждни, казал Венизелос.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани