Антистрес програма ще бори агресията на учителите

Тоталното видеонаблюдение в класните стаи не събира достатъчно подкрепа

Антистрес програма ще бори агресията на учителите

Антистрес програма за учителите е една от мерките за предотвратяване на агресията в училищата и детските градини, подкрепена от Министерството на образованието и науката, учителските синдикати, представители на общините и на родителски неправителствени организации. Въвеждането на тотално видеонаблюдение за момента не среща одобрението на властите.

Все още не е ясно какво точно ще включва програмата срещу стрес за учителите и от кога ще може да се прилага. Възможно е в рамките ѝ да се организират курсове за справяне със стреса, както и да се дава допълнителен отпуск на преподавателите, стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Деница Сачева.

Искането на някои родители за задължително видеонаблюдение в стаите в детските градини училищата към момента няма да бъде удовлетворено. То не се подкрепя от Министерството на образованието и науката, от синдикатите, както и от една от основните родителски организации - асоциация "Родители". За камери в класните стаи настояват от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, които организират протести срещу насилието в детските градини през последната седмица.

Проблемът за агресията в образованието влезе отново в дневния ред след поредните случаи на тормоз на преподаватели над деца в детските градини в Бургас и в Плевен.

"Не насърчаваме видеонаблюдението, защото това не насърчава доверието. Този тип методи не изграждат ценности, не изграждат и авторитета на учителя", коментира Сачева.

Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева камерите в класните стаи нарушават правата и на децата, и на работещите в учебните заведения, противоречат на конституцията и ще са в конфликт с европейската директива за личните данни, която предстои да влезе в сила. Тя добави, че видеозаписите само допълнително ще стресират учителите, а децата ще се научат да живеят под постоянно наблюдение.

На същото мнение са и от синдикат "Образование" към конфедерацията на труда "Подкрепа". Те дори са готови да организират протести, ако се стигне до задължително поставяне на камери в класните стаи.

Според Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, видеонаблюдението е нужно, тъй като в момента родителите нямат информация за това какво се случва с децата им в образователните институции. Той допълни, че исканията за видеоконтрол са внесени и в парламента и организацията ще разчита на депутатите да ги прокарат със законодателни промени.

"От единични случаи (на насилие - б.а.) не може да се прави глобална картина за цялата образователна система", коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя допълни, че краткосрочните мерки за подобряване на средата в детските градини и училищата трябва да бъдат набелязани от педагогическите съвети във всяка образователна институция. Министерството трябва да измисли краткосрочните мерки, но към момента за тях няма конкретика извън все още неясната антистрес програма за преподаватели.

Образователното министерство и общините не могат да поемат и ясен ангажимент за намаляване на броя на децата в яслените и градинските групи - един от факторите за агресия в образователните институции, изтъкван и от психолози, и от родители, и от учители. Едната причината е, че педагозите не достигат. По данни на Синдиката на българските учители са нужни още около 39 000 специалисти. Другата пречка е недостатъчната материална база особено в големите градове, където това означава изграждане на нови детски градини и разширяване на съществуващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България