Антитела, произвеждани от серопозитивни, може да са в основата на лечението на ХИВ

Мощна смес от антитела, сражаващи се срещу вируса на СПИН, отбива атаката на силна форма на вируса при маймуни и я "държи на разстояние" седмици наред, предаде Ройтерс, като се позова на изследователски екип на американското правителство, ръководен от учени от Харвардския университет. Специалистите са представили изводите си от две изследвания в тази насока в сп. "Нейчър"

Учените установили, че редки антитела, произвеждани от 10 до 20 процента от хората с ХИВ, могат да неутрализират доста от щамовете на вируса.  Подобни антитела се прилепват към онези зони на вируса, които са от критично важно значение за него и които се наблюдават във всеки щам на ХИВ. Като се прикрепват към вируса, антителата го правят неспособен да заразява останалите клетки.

В изминалото десетилетие учените се опитваха да разработят ваксина, която да накара организма да произвежда подобен тип специфични за ХИВ антитела, но това се оказа доста трудно.

Учените описват гореспоменатите антитела, като Фераритата на антителата, посочва доктор Дан Барух, преподавател в медицинския колеж на Харвардския университет, участвал в изследванията.

За целите на двете изследвания учените са изпитали антителата върху маймуни от вида макак резус, заразени с маймунската версия на ХИВ. Рядкосрещаните антитела са били събрани от заразени със ХИВ хора, после са били отгледани в големи количества в лабораторни условия и са били влети в големи дози на маймуните. Учените са тествали различни комбинации на антителата в 35 маймуни. Най-добре работело антитяло, наречено PGT 121. Самостоятелно или заедно с други антитела, то давало големи резултати.

Като цяло антителата намалили вируса до много ниски нива в 16 до 18 маймуни в рамките на седем дни и това действие се е запазило до три месеца. При три животни, носители на вируса, но в малки количества, след лечението той дори не се появил отново.

Действието на антителата предстои да бъде изпитано върху хората. Освен това то не е изпитвано в комбинация с антиретровирални медикаменти, които са стандартните лекарства срещу ХИВ, използвани от хиляди пациенти, за да контролират вируса.

Според учените обаче съчетаването на антителата с антиретровиралните медикаменти би имало смисъл, защото двете лечения имат различни механизми на действие. Антиретровиралните медикаменти атакуват само механизма на ХИВ вируса да си създава копия, докато антителата могат директно да атакуват частиците на вируса в кръвта както и в клетките, които са заразени с вируса.

Засега не е ясно дали антителата мога да атакуват латентните ХИВ клетки, които се крият в тялото и позволяват на вируса да се появи отново, когато лечението се прекрати.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?