Антитерористичната коалиция срещу ИД започна да се оформя

Оланд: Джихадистите заплашват целия свят

Антитерористичната коалиция срещу ИД започна да се оформя

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция е във война с тероризма на "Ислямска държава" и иска широка коалиция за борба срещу джихадистката групировка, като на лице са все повече знаци, че такава коалиция е възможна.

"Ние сме във война. "Ислямска държава" заплашва целия свят и извършва кланета в Близкия изток", каза президентът в телевизионно обръщение след днешната седемчасова полицейска операция в парижкото предградия Сен Дени.

Глобалният алианс срещу "Ислямска държава" постепенно започна да се очертава благодарение на стъпките, предприети от Франция, Русия и САЩ, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

"Франция, Русия и САЩ отидоха по-далеч в разговорите си за сътрудничество и преминаха в сферата на по-сложните действия, щом като започна да се очертава голяма и единна коалиция за борбата с ИД, за която призова президентът Франсоа Оланд", пише изданието.

Руската страна, например, предварително е уведомила американците за решението си вчера да изстреля крилати ракети по позиции на ислямистите в Сирия и определи това като "признак на потенциален напредък".

Франция и Русия засилиха въздушните удари по цели на "Ислямска държава" в Сирия. В сряда френският самолетоносач "Шарл де Гол" отплава с 26 изтребителя от пристанище Тулон за източната част на Средиземно море, за да се включи в операцията.

Коалицията е възможна

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви, че промяната на позицията на Русия спрямо действията в Сирия прави възможно създаването на единна коалиция против "Ислямска държава".

"Забелязвам, че Русия променя позицията си, защото нанесе удар с крилати ракети по Ракка", крепостта на ИД в северна Сирия, заяви министърът в интервю за френската телевизия Те Еф 1, цитиран от Франс прес.

Той отбеляза, че Русия е започнала въздушните си удари още преди няколко седмици, "отдавайки предпочитание почти изключително на позициите на бунтовниците, сражаващи се срещу /президента/ Башар Асад".

"Но след това се случи тази трагедия, този атентат на Даеш /арабския акроним на ИД/ срещу руския самолет, който беше напълно унищожен", добави министърът.

В този контекст по думите му голямата коалиция срещу ИД, за чието създаване Франция призова след атентатите в Париж, "може да стане реалност, защото позицията на Русия еволюира", изтъкна Льо Дриан.

Основното несъгласие между САЩ и Русия за ролята на президента Башар Асад. Москва стои зад неговото оставане, докато Вашингтон смята, че той е част от кризата и решаването ѝ преминава през отстраняването му. И от двете страни обаче вече има сигнали, че е взъможно смекчаване на позициите.

САЩ в момента не водят никакви преговори с Русия за взаимодействие в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава", но възможност за това съществува, каза на брифинг за журналисти във Вашингтон прессекретарят на Пентагона Питър Кук.

Той потвърди, че руските военни, в съответствие с приетия по-рано меморандум за взаимно разбирателство, са информирали американските си колеги за нанасянето на нови масирани удари по ИД. Според него обаче "не е имало никакви допълнителни разговори за сътрудничество и взаимодействие".

Русия беше "конструктивен партньор"

Президентът на САЩ Барак Обама приветства ролята на Русия на преговорите във Виена за прекратяване на кризата в Сирия миналата седмица.

Русия беше "конструктивен партньор във Виена, опитвайки се да постигне политически преход" в Сирия, каза Обама в кулоарите на срещата на върха на организацията за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Манила. При все това, отбелязва Обама, между Москва и Вашингтон се запазват разногласията за съдбата на сирийския президент Башар Асад.

По думите на американския президент, ако САЩ и Русия успеят да постигнат съгласие по дипломатическите въпроси, това ще разчисти пътя за по-голямо военно сътрудничество между двете страни.

Говорейки за подкрепата на Москва за Дамаск, Обама подчерта, че "тези различия не попречиха" на Русия и САЩ да "обсъдят как можем да постигнем прекратяване на огъня" в Сирия.

Обама заяви също, че би искал Русия да премести вниманието си от подкрепата за президента Асад към борбата с "Ислямска държава".

Москва и Западът да загърбят разногласията

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви от своя страна, че страната му може да се бори с тероризма сама, но най-доброто решение ще бъде Москва и Западът да загърбят разногласията си и да се борят заедно, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Дълбокото ми убеждение е, че в тази борба трябва да бъде заедно", заяви Медведев пред журналисти при пристигането си в Манила за срещата на върха на организацията за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Премиерът окачестви нежеланието на редица западни страни да сътрудничат с Русия на фона на терористичната заплаха като "късогледа и вредна за целия свят позиция, насочена против собствените им народи".

Медведев подчерта, че бидейки изолирани, Русия и други страни ще могат така или иначе да се противопоставят на тероризма, но въпросът е, на каква цена. "Разбира се, Русия може да преживее и без тези контакти. Ние и както преди сами ще противостоим на терора и ще победим в тази борба. Навярно и Западът може да устои. Въпросът е в това, на каква цена", каза Медведев.

Руският външен министър Сергей Лавров каза от своя страна, че Западът трябва да се откаже от исканията си за политическо оттегляне на сирийския президент Башар Асад, ако иска наистина международна коалиция срещу групировката "Ислямска държава".

Лавров заяви обаче, че е забелязал промяна в позицията на Запада след атентатите в Париж и взривяването на руски пътнически самолет.

По думите му все още няма съгласие за политическата съдба на Асад след международните преговори във Виена.

"Надявам се, че промяната в позицията на нашите западни колеги, която за съжаление настъпва едва в резултат на ужасни терористични актове, ще се разпространи към други западни партньори", каза той.

Лавров изрази надежда, че ще бъде изоставена позицията, според която "истинската битка с "Ислямска държава" може да бъде решена само след като стане ясна съдбата на Асад".

"Според мен сега не може да има съмнения, че е просто неприемливо да се поставят каквито и да е предварителни условия за обединяване в битката срещу терористите от т.нар. "Ислямска държава", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят