Антивоенните протести няма да се отразят на британската политика към Ирак

Тони Блеър отказа да се появи пред най-голямата до сега антивоенна демонстрация във Великобритания и в света.

Министри и служители подчертават, че протестите, при които в събота на улицата излязоха над един милион души, няма да отложат приготовленията за война през следващия месец.

Високопоставен източник заяви: "Това нищо не променя. Колкото по-бързо свърши всичко, толкова по-добре. Да отстъпим сега, би било най-лошото, което можем да направим. Ако Саддам Хюсейн остане на власт, никой вече няма да ни вярва."

Министрите подкрепиха г-н Блеър, който в събота заяви, че причините да се започнат военни действия срещу Ирак са морални.

Въпреки тяхната увереност, изглеждаше, че мащаба на протеста, заедно с доклад на главния оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс, е разстроил дипломатическите планове на САЩ и Великобритания.

Съвместната проекторезолюция на САЩ и Великобритания, която разрешава война и която трябваше да бъде разпространена в Съвета за сигурност тази събота и неделя, беше задържана, докато Вашингтон и Лондон премислят тактиката си.

САЩ и Великобритания твърдят, че ще продължат да се стремят към приемане на втора резолюция, но трябва да решат какъв да бъде нейният текст и дали да я представят на Съвета за сигурност сега, когато той е скептично настроен или да почакат до следващата седмица.

Съветникът по национална сигурност на САЩ Кондолиза Райс потвърди , че Вашингтон преразглежда начините, по които да се осигури подкрепа за резолюцията, но не обмисля някакво съществено забавяне на военните действия. Тя подчерта, че президентът Саддам има пред себе си "седмици, не месеци".

Великобритания и САЩ все още се надяват, че ще разполагат с готова резолюция, когато на 28 февруари г-н Бликс представи новия си доклад пред Съвета за сигурност.

Протестите в Лондон привлякоха учудващо различни по произход и политически възгледи хора. Броят на протестиращите и тяхното многообразие би трябвало да обезпокоят министър-председателя, който се гордее, с това, че познава настроенията на обществото.

В речта си пред годишната конференция на Лейбъристката партия в Шотландия, г-н Блеър заяви, че разбира моралните опасения на протестиращите, но балансът на моралността се постига с това, че се слага край на един варварски режим.

Въпреки че отрекоха да са разтревожени от мащаба на протестите, служителите от Даунинг стрийт посрещнаха с тихо задоволство изявленията на министрите , в които те защитиха това, което заместник-премиерът Джон Прескот нарече "смелостта, последователността и достойнството" на г-н Блеър по време на кризата.

Секретарят на Лейбъристката партия Джон Рейд упрекна протестиращите, като каза, че те препоръчват да не се прави нищо, а един такъв морален избор означава да се поддържа положение, "при което хора са убивани и измъчвани , а други гладуват и умират".

Министрите от кабинета на г-н Блеър смятат, че общественото мнение би могло да се наклони в полза на войната, в случай, че се приеме втора резолюция на ООН. Те признаха,че ако г-н Блеър не успее да осигури това, отношенията му с Лейбъристката партия вероятно ще се усложнят.

Според един от министрите, едва ли могат да се очакват други оставки в кабинета освен тази на лидера на Камарата на общините Робин Кук и макар че е възможен известен отлив от партията, малко вероятно е той да достигне предричаните размери.

Представителката на левите Алис Махън говори открито за смяна на ръководството, ако г-н Блеър не даде повече време на екипа на ООН. "Разбира се че хората говорят за това. Няма смисъл да се отрича."

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?