Антияпонските протести в Китай затихват

Обстановката в Китай постепенно се нормализира след протестите във връзка с териториалния спор с Япония и японската окупация от времето на Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Работници по поддържане на чистотата измиваха петната от бомбите с боя, хвърляни вчера по японското посолство в Пекин. Премахнати бяха пътните заграждения и беше възстановено нормалното движение около посолството.

Отново бяха отворени японските магазини, ресторанти и фабрики в Китай, които бяха затворени заради антияпонските демонстрации.

Японското посолство в Пекин заяви, че китайските власти са призовали организаторите и участниците в антияпонските протести да прекратят демонстрациите.

Над 50 участници в антияпонските протести в Пекин са обградили вчера автомобила на американския посланик в Китай Гари Локи. Дипломатът не е пострадал, а на колата са били нанесени незначителни щети, заявиха цитирани от ИТАР-ТАСС източници, близки до посолството на САЩ.

Дипломатическата мисия е уведомила китайските власти за случая и е поискала от тях да осигурят безопасността на нейния персонал и имущество.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?