Антоанета Стефанова стана световен шампион по ускорен шах

Антоанета Стефанова стана световен шампион по ускорен шах

Българката Антоанета Стефанова спечели световното първенство по ускорен шах в Батуми (Грузия) с шест победи и пет ремита. Турнирът се игра по швейцарската система с 11 кръга (ускорена контрола: 25 минути + 10 секунди на ход).

Световната шампионка от 2004 г. започна състезанието като осма по рейтинг, но заслужи титлата си. В конкуренцията на още четири състезателки, печелили световната титла, Стефанова събра 8.5 точки. След нея се наредиха Александра Костенюк, Хумпи Конеру и Катерина Лахно, които завършиха с по осем точки.

На първенството участва елитът на световния шахмат - 27 от шахматистките са в топ 50. Сред тях 5 световни и 7 европейски шампионки. Стефанова стартира в турнира като едва осма по рейтинг, но показа най-здрава психика и бърза мисъл.

Шампионатът е с награден фонд от 100 000 долара. За златото си българката ще вземе $12 000. Програмата в Батуми продължава със световното по блиц, като за два дни ще се проведат 15 кръга.

Най-трудните партии за българката се оказаха тези срещу китайката Джао Сюе и Лахно, съответно в шестия и деветия кръг. И в двата случая Стефанова успя да се измъкне от трудни ситуации, за да матира съперничките си.

"Турнирът беше много труден. Резултатът може да изглежда лесен, но имах и късмет. Срещу Сюе бях в много лоша позиция, но тя сгреши", каза Стефанова. Тя добави, че организацията на турнира е била на високо ниво.

Споделяне

Още от Спорт