Антоанета Цонева: Големите медии не са публикували рекламни договори за изборите

Най-големите телевизии, повечето онлайн издания и някои ежедневници не са публикували договорите с участниците в предизборната кампания, макар че платените публикации вече могат да се забележат. Това съобщи в понеделник Антоанета Цонева, управител на УС на
Института за развитие на публичната среда, в понеделник на заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори в МС.

По думите ѝ вестниците, близки до семейството на Делян Пеевски - "Монитор" и "Телеграф", не дават никаква информация за тези договори и тарифи.

В предходни предизборни кампании 50-58 процента от медиите са публикували договорите с участниците в тях и тарифите, с които работят, а сега само към 38 процента от медиите ги
публикуват, посочи представител на "Прозрачност без граници".

Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии, добави, че СЕМ ще обяви следващата седмица кои медии не са публикували тарифите и догорите с участниците в предизборната кампания. "Важната ни цел е връщане на ролята на журналистиката в
предизборната кампания, а тя минава през свободните журналистически форуми", каза Георги Лозанов. Той подчерта, че платената кампания в медиите става все по-малко ефективна и не формира нов вот.

В понеделник стана ясно, че първите бюлетини за изборите на 5 октомври вече са качени на машините на печатницата на БНБ.

Късно в петък е приключила и съгласувателната процедура с ЦИК за машинното гласуване. Процедурата е на сайта на МС. До вторник се очаква да бъде подписан договор по ЗОП за изработване на печатите на секционните избирателни комисии.

По време на заседанието на борда стана ясно още, че изборните секциите в чужбина към момента са 402. Само във Великобритания секциите ще са 30, обясниха от МВнР и уточниха, че такъв брой е рекорден за организиран вот до момента.

Служебният премиер Георги Близнашки увери, че няма да има повторение на скандала с бюлетините от печатницата в Костинброд, разиграл се с участието на определена медийна група в деня за размисъл преди предсрочния вот през май 2013 г.

"Няма да има Костинброд 2, системата за сигурност е изключително сериозна, запознах се с процеса”, подчерта премиерът в понеделник пред бТВ.

"Днес имаше заседание на изборния борд, зам.-министъра изнесе информация, че няма разлика между броя лични карти и хората”, посочи той по отношение на фантомите в избирателните списъци.

Споделяне

Още от Избори 2014