Антоанета Цонева и Асен Генов осъдиха вестник на Пеевски за клевета

Антоанета Цонева и Асен Генов осъдиха вестник на Пеевски за клевета

Софийският районен съд (СРС) осъди на първа инстанция един от вестниците на Делян Пеевски и Ирена Кръстева – "Монитор", по дело за клевета, заведено от Антоанета Цонева и Асен Генов, които са членове на неформалната организация "Протестна мрежа". Повод са публикации, че те са плащали на протестиращи за недоволство срещу главния прокурор Сотир Цацаров. 

Заглавието на публикацията е "Генов и Цонева в паника, не могат да съберат масовка, 50 лв. на калпак за протест срещу Цацаров". В самата статия се твърди, че "Протестна мрежа" са били на спешна спявка с командира Радан Кънев и Атанас Атанасов" и че "се е родила идеята за набиране на платена агитка — около 500 души, предимно непознати лица от провинцията, на които ще бъдат платени по 50 лв.".

Съдията Валентин Борисов е преценил, че авторът на публикацията не може да докаже твърденията си, а те са направени с цел уронване на престижа на двамата споменати.
"Макар набирането на платена агитка за участие в протести да не представлява престъпление, то представлява безспорно морално укоримо поведение. Това е така, защото в този случай организираният протест би имал финансов характер, а не да защитава определени идеи и принципи на участниците в него. В тази насока следва да се отбележи, че доколкото ответникът твърди положителния факт за иницииране на идеята за набирането на платена агитка от страна на ищците, именно той носи тежестта да го установи. Доказателства в тази насока не бяха събрани“, се казва в съдебното решение.

Съдът е отсъдил цялата предявена сума за обезщетение – по 4500 лв. на човек плюс разноските по делото. Същата публикация е била тиражирана и от вестник "Телеграф“, който също е собственост на Кръстева и Пеевски. Сайтът "Пик“ също е публикувал твърденията, позовавайки се на "Монитор“.

След като от редакцията на "Монитор“ не са предоставили нито едно доказателство, съдът е уважил иска на Антоанета Цонева и Асен Генов. Предстоят решенията по исковете им срещу "Телеграф“ и "Пик“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?