Антоанета Цонева: "Контранаблюдатели" може да опорочат вота

Антоанета Цонева. Сн. БГНЕС

Вместо гаранти за честни избори, независимите наблюдатели може да се окажат инструмент за влияние и натиск върху избирателите, а оттам и за опорочаване на вота. Причината е, че огромната част от регистрираните 50 000 наблюдатели са свързани пряко или косвено с политически партии, които участват в изборите.

 

Към 22 май в ЦИК са били регистрирани рекордно количество наблюдатели - 50 208 от 32 български организации. За сравнение, при последните парламентарни избори (2013 г.), те са били 14 180 наблюдатели от 26 организации, от които 6 международни. Това каза Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда на пресконференция в петък.

 

По думите ѝ хипотезата е, че политически партии и кандидати, посредством свързани с тях неправителствени организации, се опитват да умножат своите представители, които ще наблюдават изборния процес в секциите. Така вероятно ще се прави опит да се влияе
върху избирателите, чрез масирано присъствие пред комисиите и да се контролира вотът им.

 

Над 7000 от наблюдателите са от организацията "Младежка толерантност", която е пряко свързана с ДПС. Сдруженията "България без цензура" и "План Бареков" ще имат почти 14 000 представители в избирателните секции, а организации, регистрирани скоро от приближени до ВМРО, прибавят още 8200 души. Тези свързани с партии "контранблюдатели", по думите на Цонева, представляват 44% от всички.

"Такава тенденция до сега не сме наблюдавали, нашата хипотеза е, че се прави с цел влияние на вота, като се опорочава качеството на наблюдението", поясни Цонева. По нейното мнение другата задача е да се засенчат по-малките организации, който са подготвени и са работили на други избори.

 

Друга възможна част от стратегията е тези мрежи да наводнят след изборите публичното пространство с говорене за фалшификации и това ще е в качеството им на наблюдатели, което има друга тежест, коментира експертът.

 

"Наблюдателите трябва да са неутрални към процеса, но в момента това изглежда е форма на злоупотреба с фигурата на наблюдателя, като по този начин определени участници искат да осигурят огромно количество хора, които да влияят върху поведението на избирателите. Когато всичко се залее с твърдения, дори и противоречиви, от наблюдателските мрежи, ще се създаде огромен шум и допълнително ерозиране в доверието", коментира Антоанета Цонева.


"Контранаблюдателите" ще опитат да опорочат още повече политическия процес и да послужат за оправдание на партиите за резултатите, смята Цонева. Тя прогнозира, че те няма да са разпределени равномерно в страната, а само в проблемните райони, където се очаква контролиран вот.

 

Друг проблем, свързан с изборите, може да се окаже бюлетината за гласуване, посочиха от Института за развитие на публичната среда. Според тях информационната кампания на ЦИК за начина на гласуване е слаба.

 

Възможни са проблеми и при преброяването на преференциите, и при сгъването на бюлетините. Последното решение по отношение на сгъването е член на комисията да сгъне бюлетината на избирателя така, както трябва, преди да влезе да гласува, за да остане
видим номерът в долния десен ъгъл.


Общественият съвет е отправил препоръка към ЦИК да публикува на страницата си медийния план и как са разпределени средствата от бюджета за информационната кампания.

 

Специално внимание беше отделено и на разточителната за някои участници в изборите кампания, за произхода на средствата.


Силно забавяне отчита организацията в експеримента с машинното гласуване, което по думите на Цонева поставя под риск самия експеримент. Няма кампания за начина за гласуване с машината, смятат от организацията.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014