Антоанета Цонева: Спокойствието на политическия елит е приключило

Антоанета Цонева Снимка: БГНЕС

Всяка една коалиция, която не постави в своя фундамент на конструиране разграждането на модела "КОЙ“, ще бъде обикновена разпределителна коалиция, каквито сме имали до момента. Това каза Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда и представител на "Протестна мрежа“ в петък пред БНР.

Тя уточни, че очакват да видят програмата на коалицията и какви са нейните приоритети:
"Всяко разпределение на ресори и договаряне на баланси около конкретни имена не говори много, преди да видим какви са ясните управленски намерения. /…/ Трябва да се види от това, което в момента получаваме като предложение, действително ли може да се направи екип за управление. Говоря за екип, който е готов фронтално да излезе срещу мафията. Дали тези хора ще имат този гръбнак, дали ще успеят да изтръгнат регулаторите от този тежък захват, предстои да видим".

"В това как управляващата коалиция ще се споразумее за реформите, какви точно да са те, в каква поредност да бъдат изпълнени, ще проличи дали е постигната спойка или това е един пъзел", коментира още Антоанета Цонева.

Тя каза, че възлага големи надежди на правосъдния министър Христо Иванов, тъй като е истински реформатор, но има опасения за други хора от кабинета: "Появата на Владислав Горанов като министър на финансите. Създават се много колебания по отношение на това дали една такава фигура не представлява своеобразен байпас към това задкулисие, заради което беше протестът".

Според Антоанета Цонева от тук нататък обществото и опозицията много внимателно ще следи как ще бъдат разпределени постовете надолу – заместник-министри, шефове на агенции, областни управители: "Всяка неправилна крачка ще предизвиква съответна реакция. Вие видяхте, че още преди да се сформира кабинет, при едно от решенията на временната бюджета комисия за КТБ, беше организиран първият протест пред парламента. Спокойствието на политическия елит е приключило. Решенията, подходите, начинът, по който ще се развива обществото ни, зависи от това напрежение – между гражданите и управляващите".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?