След като бил уверен, че МВР ще му отговори писмено

Антон Кутев оттегли въпрос в парламента за секретния достъп на Мавродиев

От ДАНС мълчат какво става с процедурата за издаване на допуск на шефа на КФН

Стоян Мавродиев

Депутатът от БСП Антон Кутев е оттеглил свой въпрос към вицепремиера Цветлин Йовчев дали председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев действително няма допуск до секретна информация, както и дали той "може да изпълнява пълноценно функциите си на председател на КФН, ако няма такова разрешение".

Това стана ясно по време на петъчния парламентарен контрол. Първоначално социалистът бе отправил питането към финансовия министър Петър Чобанов, но той го пренасочил към Йовчев по компетентност.

По думите на самия Кутев пред "Дневник" той се отказал да задава този въпрос в пленарната зала, защото получил уверение от МВР, че ще му бъде отговорено писмено, а писмената информация според него ще е "по-достоверна". От ДАНС пък категорично отказват отговор на медиите дали започнатата през октомври процедура по даване на секретен достъп на Мавродиев вече е завършила.

Въпросът за липсващия допуск на Мавродиев бе повдигнат от в. "Капитал" в средата на септември, като фактът, че шефът на КФН не може да чете секретни данни, бе потвърден и от Държавната комисия по сигурността на информацията. Тогава Мавродиев отговори, че той самият няма нужда от допуск, защото комисията е колективен орган, а другите ѝ членове имат издадено разрешение да четат секретни документи.

По същото време председателят на финансовия регулатор подаде сигнал в прокуратурата срещу издателя на "Капитал" и собственик на инвестиционното дружество "Булброкърс" Иво Прокопиев, както и срещу бившите министри на финансите и икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Сигналът се отнасяше до продажбата на 33-процентния държавен дял в електроразпределителната мрежа, управлявана от ЕВН. Прокуратурата образува проверка и я възложи на МВР.

"Ответният удар" на Мавродиев срещу Дянков, Трайков и "Булброкърс" дойде след медийна публикация, свързваща шефа на КФН с делото на Софийския градски съд (СГС) срещу осъдения за пране на пари и сочен от МВР за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо.

Държавното обвинение смяташе да разпитва Мавродиев по делото заради данни, че пари на Брендо са препирани през офшорни компании, които са били регистрирани от фирма на Мавродиев, преди да стане шеф на КФН. Изненадващо обаче прокурорът по делото Мариана Станкова се отказа от намерението да призове държавния служител като свидетел.

Информацията за призоваването на Мавродиев по знаковия процес бе публикувана от Mediapool през февруари т.г., като тогава от КФН упражниха сериозен натиск върху медиите да не отбелязват по никакъв начин случаят. Самият Мавродиев дори отричаше да е бил призоваван като свидетел, а после твърдеше, че делото срещу Брендо няма никакво отношение към него и възразяваше "срещу всякакви медийни спекулации, които замесват името и личността му, както и досегашната му дейност с това дело".

Преди месец Mediapool запита СГП дали има образувани проверки и дела срещу Иво Прокопиев и Стоян Мавродиев. От държавното обвинение обявиха, че проверки срещу издателя няма, но има една срещу шефа на КФН по сигнал, подаден предния месец. От прокуратурата обаче отказаха да уточнят за какво е проверяван шефът на КФН.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?