Антон Кутев пита защо прокуратурата се занимава с Йончева, а не с Пеевски

Антон Кутев пита защо прокуратурата се занимава с Йончева, а не с Пеевски

Фактът, че политическото въздействие може да мине през прокуратурата, е един от най-големите въпроси на държавата в момента, смята депутатът от БСП Антон Кутев, който попита защо прокуратурата се занимава с Елена Йончева, а не с политика от ДПС Делян Пеевски или евродепутата Николай Бареков.

"Защо прокуратурата се занимава с Елена Йончева, а не с Пеевски и Бареков. По времето, в което тя е получавала парите от КТБ, половината от властимащите си държат парите в тази банка, но тях също ги няма в обвинението", заяви Кутев в четвъртък пред бТВ по повод повдигнатото от спецпрокуратурата обвинение срещу Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери.

Депутатът предели обвинението като най-нескопосаното, което е виждал и добави, че няма "никакво съмнение, че това политическа игра".

"Четири-пет години разследваха КТБ и накрая намериха кой изпрал парите - Елена Йончева и група приятели нейни. Най-близкият човек на Цветан Василев по времето на КТБ беше Делян Пеевски. Той узакони стотици милиони за тези години. Беше личен приятел на тогавашния шеф на банката, работиха заедно. Той не е перач пари, а Елена Йочева е перач на пари. Това е абсурдно", възмути се Антон Кутев.

Най-голямата грешка на БСП е Пеевски шеф на ДАНС

На припомняне, че през 2013 година, по време на кабинета "Орешарски", БСП подкрепи избирането на Пеевски за шеф на ДАНС, Кутев призна: "Това е една от най-големите грешки, които БСП е правила и си плаща".

Според него срещу Йончева е повдигнато обвинение, защото тя си е позволила да направи "много резки ходове, включително да осъди Борисов", и това е оказало своето влияние.

"Прокурор" стана мръсна дума

Той остро разкритикува и съдебната власт, отбелязвайки, че "прокурор" е станала мръсна дума.

"Аз не знам как спят тия прокурори. Как се оказва така, че политическото въздействие може да мине през прокуратурата, е един от най-големите въпроси на държавата в момента. Делян Пеевски работеше пряко с Цветан Василев, докато не се скараха и той не му събори банката. За 3 години узакони стотици милиони. От човек с един Опел се превърна в собственик на фирми. И прокуратурата в това не видя пране на пари", продължи депутатът.

Той припомни, че към времето, когато Йончева е получавала тези пари, КТБ е била една от банките, в която цялата власт си е държала парите.

Всички народни представители от левицата (без лидера Корнелия Нинова) преди ден обявиха подкрепата си за Елена Йончева и заявиха, че тя е разследвана и обвинена по поръчка на ГЕРБ заради разкритията си за злоупотреби на управляващите. В същото време социалистите се опитаха да бъдат доста по-обрани в критиките си към прокуратурата, която всъщност изпълнява политическата поръчка, за която твърдят Йончева и БСП.

Въпреки редица други случаи, при които има съмнение, че прокуратурата действа като инструмент за разправа с неудобни на властта и приближените ѝ олигарси, най-голямата опозиционна партия никога не е повдигала този въпрос. Нито пък е съдействала да се промени положението, когато е имала тази възможност – например при избора на нов Висш съдебен съвет или промените в Бюрото за СРС. А самото назоваване на името Пеевски винаги е било табу – и за социалистите, и за останалите партии в парламента.

Антон Кутев е рядко изключение от правилото. Миналата година той възрази срещу приемането на медийния закон "Пеевски" , определяйки го като следваща крачка към "разграждане на държавността". Според него с този закон се казва на българските граждани, че "има хора в държавата, които могат да правят каквото си поискат и никой в държавата, дори и Народното събрание, не може по някакъв начин да реагира".

"Няма никакво съмнение, че в България един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса и то често пъти в недопустими размери", обяви тогава Кутев, който се оказа изолиран в своето мнение.

Борисов светна "синята лампа“ на Йончева

Сега Кутев коментира, че премиерът Бойко Борисов света "синя лампичка" на Йончева. Думите му са по повод предупреждението, което Борисов отправи към ГЕРБ миналата седмица: "Ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята".

"Явно е, че им казва да внимават, за да не започне да ги арестува. Синята лампа не носи колети. Морално е да ги предупреди. Това трябваше да стане преди 10 години, защото в неговото обкръжение има хора, които са легендарни, но прокуратурата не се занимава с тях. Там имаше каратисти, паши, султани и други, но никаква лампичка не им светна", добави Кутев.

Той също така смята, че при всяко свое изявление "Борисов лъже поне два пъти, защото той не може по друг начин".

Кутев каза още, че Корнелия Нинова няма алтернатива като лидер на БСП и това се знае от всички в партията. "И според социолозите е ясно, че БСП върви в правилната посока и това ще се покаже и от Конгреса", коментира депутатът по повод предстоящия форум на левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България