Антон Митов е назначен временно за генерален директор на БНР

Антон Митов е назначен временно за генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) назначи за временен директор на БНР Антон Митов, който досега директор на архивния фонд в радио.

Управлението на БНР е възложено на Митов до провеждане на нов избор за генерален директор в срок до три месеца, считано от 18 октомври. Решението подлежи на обжалване чрез Съвета за електронни медии пред Административен съд – София област в 14-дневен срок от датата на съобщаването му. Обжалването на решението не спира изпълнението му, съгласно Закона за радиото и телевизията.

Мандатът на досегашния генерален директор на БНР Светослав Костов беше прекратен предсрочно от СЕМ заради безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" след неуспешния опит за сваляне от ефир на журналистката Силвия Великова. Решението бе взето единодушно от всичките петима членове на регулатора за по-малко от 20 минути в четвъртък.

Костов обяви, че ще обжалва пред съда решението за освобождаването му.

На 12 септември ръководството на БНР реши журналистката Силвия Великова да бъде свалена от ефир, а съдебният ресор да ѝ бъде отнет. Това предизвика брожение сред колегите ѝ и само няколко часа по-късно, след намесата на премиера Бойко Борисов, тя беше върната като водещ и репортер.

На следващия ден обаче, когато Великова трябваше да води предаването "Преди всички", програма "Хоризонт" безпрецедентно замлъкна за 5 часа. Логиката показва, че спирането на сигнала има връзка с опита за цензура, но и до момента причините за прекъсването остават официално неясни.

Няколко дни по-късно Великова разказа пред СЕМ как ден преди разпореждането за свалянето ѝ от ефир Светослав Костов е разговарял за това с нея в Борисовата градина. Той казал, че четирима души са звънели, за да поискат тя да бъде свалена от ефир, но не е посочил имена.

Генералният директор е отрекъл това да са премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цатаров, както и единственият кандидат за главен прокурор – Иван Гешев. Журналисти от радиото разказаха, че искането било Великова да бъде свалена от ефир "поне до избора на Гешев за главен прокурор".

Първоначалната проверка на прокуратурата за спирането на радиото показа, че генералният директор няма вина за случилото се, въпреки че то е станало с негов подпис и резолюция "Да". Така на практика отговорността падна върху техническия директор Пламен Костов. Миналата седмица обаче Цацаров представи за пръв път и версията на техническия директор, който твърди, че замлъкването е било по нареждане на генералния директор.

Прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на директора на БНР, както и на журналисти от радиото, информира главният прокурор. Целта е да потвърди или отрече версиите, които са дали от една страна генералният директор Светослав Костов, от друга Силвия Великова и от трета техническият директор на радиото Пламен Костов. Освен това са изискани записи от камери, ще има и очни ставки.  

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?