Антон Станков е дисквалифициран от втория конкурс за шеф на правосъдния институт

Антон Станков и Драгомир Йорданов

Фаворитът на мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) за шеф на Националния институт на правосъдието (НИП) Антон Станков е бил дисквалифициран от конкурса за позицията, защото е подал документите си за участие с един ден закъснение. Това стана ясно в четвъртък по време на заседанието на Висшия съдебен съвет

Допуснатите до процедурата са сегашният шеф на института Драгомир Йорданов (бивш служебен министър на правосъдието) и бившата правосъдна министърка в правителството на тройната коалиция Миглена Тачева.

 

На 10 май тази година Антон Станков не успя да събере нужните му пет гласа, за да спечели първия конкурс. Общо четирима членове на Управителният съвет на НИП гласуваха за него, а останалите трима подкрепиха Драгомир Йорданов.

 

"За" Станков гласуваха главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на Върховния административен съд Георги Колев, както от членовете на ВСС Светла Петкова и Мария Кузманова.

 

Антон Станков беше правосъден министър в кабинета "Сакскобургготски". Той е виден масон, а в момента е адвокат. Именно Станков защитаваше бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева по дисциплинарното ѝ производство за изтеклите разговори с Румяна Ченалова.

 

Адвокатът не бе изряден и по време на първия конкурс, но тогава грешката му бе простена и той бе допуснат до участие. Станков не беше подал в срок задължителната си имуществена декларация.

 

Драгомир Йорданов е сегашният шеф на НИП в оставка. Преди това той беше правосъден министър в служебното правителство на Марин Райков. Той заема ръководна позиция в институцията за обучение на магистрати от 1999 година.

По време на първия конкурс за него гласуваха шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов, правосъдният министър Екатерина Захариева и деканът на Юридическия факултет на Софийския университет Сашо Пенов.

Миглена Тачева беше избрана от тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) за правосъден министър на мястото на Георги Петканов. Тя заемаше поста малко над една година. От 2010 година тя бе назначена за изпълнителен директор на "Феста холдинг" на Петя Славова.

Националният институт на правосъдието е една от най-важните институции в правосъдната система. Той организира задължителните първоначални обучения на младшите магистрати, което може да предопредели кариерата на всеки млад съдия, прокурор или следовател.

Споделяне

Още по темата

Още от България