Антон Станков остави делото “Индиго” под “жълта” питанка

Антон Станков остави делото “Индиго” под “жълта” питанка

Пълна каша забърка бившият правосъден министър Антон Станков, който косвено потвърди, че е писал съдийските си мотиви по делото “Индиго” като политическо лице, а законът не допуска магистратите да бъдат партийни членове. В сряда Висшият съдебен съвет (ВСС) удовлетвори молбата му и го освободи от съдебната система, след като той предпочете да прави партийна кариера. И по отношение на нея, обаче, нещата са доста мътни, тъй като в НДСВ твърдят, че на 3 юни, когато извънредният конгрес избра Станков в партийното ръководство, той още не е бил член на партията. Твърди се, че подал молба за членство два дни преди това, но политсъветът на партията, който трябвало да я одобри, междувременно не се е събирал.

Нелегитимният избор на Станков и на още двама от членовете на новото ръководство са една от причините депутати от НДСВ са говорят за манипулации и режисиране на конгреса и да настояват за нов. Ако партийната длъжност на Станков бъде обявена за недействителна към дата 3 юни, това може да изясни оплетения казус с делото “Индиго”.

Защото на 4 юни в 16.45 ч., малко преди да приключи работният ден и 24 часа след като е избран за партиен началник, съдия Станков внася в деловодството на Софийски градски съд (СГС) мотивите си по делото.

Преди около 7 месеца Станков постанови тригодишна условна присъда за бившия председател на Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта Цвятко Барчовски за отдаването на стадион “Юнак”. Вече бившият съдия осъди управителя на “Ялта” Антон Николов да плати 30 000 лева обезщетение на родителите на загиналата Марияна Тодорова.

За целия този период обаче вече бившият магистрат така и не е написал мотивите за взетото си решение.

На въпрос кога е внесъл мотивите, преди или след началото на членството си в НДСВ, Антон Станков заяви пред журналисти в сряда, че това трябва да го уточнят страните по делото. Той бе категоричен, че няма липсващи становища, в каквото го обвиняват. Откровенията му допълнително засилиха опасенията, че присъдата му може да "падне".  

По-рано зам.-шефът на ВКС Румен Ненков, който е и член на ВСС, заяви, че ако Станков е внесъл мотивите по делото вече в качеството си на политическо лице, може да се стигне до обжалване на присъдите.

“По това дело има страни и те трябва да решат как да действат. Решението се взема от Апелативния съд”, заяви Ненков.

Станков, който бе министър на правосъдието в кабинета на НДСВ до 2005 г., оставя зад гърба си 48 висящи дела, които трябва да бъдат започнати отново - 20 от делата са първоинстанционни, а 28 – въззивни. 

Напускането му поставя под въпрос и приключването на най-важно му дело - за трагедията в столичната дискотека “Индиго”, където загинаха 7 деца, стъпкани от свои връстници на тясно стълбище.

 “Сбъркано е малко”

По време на дебата във ВСС за това дали да бъде приета оставката на Антон Станков, Румен Ненков предложи той да бъде лишен от полагащите му се възнаграждения при напускането заради незавършените дела.

Заради прецедента ВСС реши при подобни случаи занапред административните ръководители на магистратите да внасят справки за незавършени дела. При наличие на такива напускащите ще бъдат лишавани от предвидените финансови обезщетения.

В отговор на въпрос дали е нормално мотивите по едно дело да бъдат написани седем месеца след като е произнесена присъдата, председателят на ВКС Иван Григоров заяви, че е "сбъркано малко". 

Ненков от своя страна обясни, че е допуснал компромис като е гласувал за освобождаването на Станков. Обясни още, че съдията не е можело да бъде държан в системата, защото това е абсолютно несъвместимо с изпълнението и на политически функции. От ВСС ще обмислят дали да се наложи дисциплинарно наказание на шефа на СГС Светлин Михайлов заради създалата се ситуация.

Споделяне

Още по темата

Още от България