Антон Тодоров: Пазя морала си от младини и съм пилигрим на свободата

БСП искала да направи страната "посткомунистически Джурасик парк", но депутатът гласувал за мнинистър с картонче от ДС

Антон Тодоров, сн. БГНЕС

Народният представител от ГЕРБ Антон Тодоров, който ще бъде официално номиниран за шеф на Комисията по досиетата обяви, че от млад пази морала си и е пилигрим на свободата. С тези екзотични обяснения той искаше да каже на медиите, че ако бъде избран за новия пост ще е независим от политиката на партията си и ще изпълнява закона.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението на БСП за закриване на комисията. Това обявиха на пресконференция депутати от групата на ГЕРБ. Те получиха подкрепа и от представители на организации на репресираните от комунизма.

Тодоров заяви, че това е десети опит на БСП да закрие комисията. Според него мотивите на социалистите не са обективни. По думите му, ако се реализира идеята на БСП за институт за национална памет на мястото на комисията по досиетата, "България ще се превърне в един посткомунистически "Джурасик парк".

Комисията по досиетата през последните два мандата успя да свърши голяма част от своята работа, тя трябва да продължи да работи по изследване на миналото, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Грешката на демократичните сили в началото на прехода беше, че не бяха отворени досиетата веднага, не беше извършена лустрация, както беше направено в други европейски страни, отбеляза Спас Гърневски от ГЕРБ.

Антон Тодоров потвърди, че е приел да се кандидатира за председател на комисията.

Попитан как е гласувал за министъра на отбраната Красимир Каракачанов, за който е известно, че е бил агент на бившата ДС, Тодоров заяви, че го е подкрепил в пленарна зала.

"Има коалиционно споразумение, подписал съм ангажимент към партията, заради която съм народен представител, аз съм длъжен да изпълнявам решенията, които се вземат", обясни Тодоров.

"В мое лице Методи Андреев 2 няма да има, няма да видите решение, което да е в дисонанс с решенията на ГЕРБ", допълни той.

Попитан дали ще изпълнява волята на ГЕРБ и като председател на комисията по досиетата, Тодоров заяви: "Не. Ако бъда избран за председател, аз няма да бъда народен представител от ГЕРБ".

Той допълни, че ще работи с екип от 9 души, представители на другите парламентарни сили.

„Ще се ръководим от закона за досиетата и от вътрешните документи, посочи той. Аз имам един Бог и това е култът към свободата, аз съм пилигрим на свободата и пазя морала си от младини“, каза Тодоров, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България