Антонио Таяни е избран за председател на Европейския парламент

Приоритети ще му бъдат миграцията и безработицата

Антонио Таяни е избран за председател на Европейския парламент

Европейският парламент (ЕП) избра Антонио Таяни от Европейската народна партия (ЕНП) за свой председател. Италианецът ще замени на поста Мартин Шулц. До избора се стигна трудно след четири вота., тъй като при първите три гласувания никой от кандидатите не успя да постигне необходимото абсолютно мнозинство. В последния кръг Антонио Таяни победи Джани Питела с 351 на 282 гласа

Новият председател на парламента е бил европейски комисар по транспорта от 2008-ма до 2010-та. Веднага след това бе еврокомисар и по въпросите на промишлеността и предприемачеството 2010-2014 г. Той е бил и заместник-председател на Европейската комисия.

Таяни е завършил юридическия факултет на университета Ла Сапиенца в Рим, а след това е бил журналист. Той става европейски депутат, след като е избран с листите на "Напред, Италия“ на Силвио Берлускони. Таяни е известен с близките си отношение с Берлускони и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Преди гласуването италианецът обеща основните приоритети да бъдат решаването на проблемите с миграцията и безработицата.

"Европейският съюз се намира в бурни води. След две кризи с еврото дойдоха кризите с бежанците и със сигурността. Европейските граждани очакват от нас да отговорим на това", се казва в изявлението на Таяни.

С този избори европейските десни овладяха ръководството на трите най-висши институции на ЕС. Жан-Клод Юнкер е председател на Европейската комисия, Доналд Туск - председател на Европейския съвет, а Таяни на Европейския парламент.

До победата на Таяни се стигна заради подкрепата на либералите с лидер Ги Верхофстад и на Хелга Стевенс от групата Европейски консерватори и рехорматори. При третия вот Ственс събра 58 гласа и отпадна от надпреварата. След това фламандската националистка застана с хората си зад Таяни.

Изборът се наложи след оттеглянето на социалиста Мартин Шулц, който предпочете да се върне да прави политика в своята родина - Германия.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?