Антониу Гутериш затвърди лидерството си в надпреварата за шеф на ООН

Изненадващо словакът Мирослав Лайчак се изкачи на второ място, Бокова дели третото със сърбина Йеремич

Антониу Гутериш

Бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш консолидира сериозна преднина в надпреварата за нов генерален секретар на ООН след третото тайно гласуване в Съвета за сигурност на световната организация, предадоха световните агенции, като се позоваха на дипломати. Словашкият външен министър Мирослав Лайчак изненадващо се е изкачил на второ място, а на трето с равен брой гласове са българският кандидат Ирина Бокова и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич.

Дипломати твърдят, че оттук нататък единственото, което може да препъне избора на Гутериш, е решителен отпор от страна на Русия, която настоява постът да бъде даден на кандидат от Източна Европа, пише британският в. "Гардиан".

Четвъртото тайно гласуване се очаква да бъде през септември и надеждите са през октомври да се оформи консенсус около следващия генерален секретар на световната организация.

Петнайсетчелнният Съвет за сигурност на ООН провежда серия тайни гласувания, целящи да насърчат, обезкуражат или дадат неутрално мнение за всеки от кандидатите.

На вота в понеделник Гутериш, който е бивш върховен комисар на ООН за бежанците, е събрал 11 гласа "насърчавам", три гласа "не насърчавам" и един "без мнение". Той получава същото ниво на подкрепа както в предходното тайно гласуване на 5 август, но гласовете "не насърчавам" са се увеличили от два на три, докато само един е "без мнение".

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак, който досега бе на 10-то място от общо 11 кандидати, сега изненадващо се оказва втори, получавайки 9 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и един "без мнение".

След него се нареждат българският кандидат Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО, и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, които са събрали по 7 гласа "насърчавам", 5 "не насърчавам" и 3 "без мнение".

Оставайки единствената жена в челната тройка, Бокова е последната надежда за онези, които искат да видят жена начело на ООН.

"Това наистина разширява разликата в състезанието. Тя показва, че преднината на Гутериш се стабилизира", коментира дипломат от ООН, цитиран от "Гардиан". В момента вървят спекулации, че или Русия или страна съюзник на Русия в Съвета за сигурност е променила вота си за Гутериш от "без мнение" в "не насърчавам".

"Истинският въпрос е дали този обезкуражаващ вот е тактически, целящ да покаже цена на руското съгласие, или дали казва по същество: ние не го искаме", посочва дипломатът.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, считана за фаворит на Русия, подобрява резултата си в сравнение с предишния таен вот, но при толкова много гласове "не насърчавам" шансовете ѝ да се окаже консенсусен кандидат са слаби, отбелязва сайтът "Политико", позовавайки се на дипломати и запознати с процедурата по избора в ООН.

Според тях по същия начин изглеждат нещата за аржентинския външен министър Сузана Малкора, считана за фаворит на САЩ. Малкора се класира пета след Бокова и Йеремич, другия приемлив за Русия кандидат, получавайки по седем гласа "насърчавам" и "не насърчавам" и един "без мнение". На предишния вот аржентинската кандидатка финишира трета с 8 гласа "насърчавам", 6 "не насърчавам" и един "без мнение".

Русия и останалите четири държави – постоянни членки на Съвета за сигурност – САЩ, Великобритания, Франция и Китай имат право на вето и възможност да блокират кандидатури.

Макар че настоящата процедура по избор на генерален секретар е много по-открита в сравнение с предишните, победителят ще бъде излъчен в резултат на консенсус между петте постоянни членки, както и преди.

Драматичният скок на Лайчик го прави допустим компромисен кандидат, ако Русия остане непреклонна спрямо Гутериш, въпреки че словакът е получил пет обезкуражаващи гласа. Не е ясно дали сред гласувалите "не насърчавам" е имало постоянни членки на Съвета за сигурност.

Кандидатите, получили най-слаба подкрепа на последния таен вот, сега ще бъдат поставени под натиск да се оттеглят от надпреварата. В момента на последните три места се нареждат бившият словенски президент Данило Тюрк, бившият молдовски външен министър Наталия Герман и Кристиана Фигерес, която беше изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата.

Бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, която на първоначалния етап бе разглеждана като фаворит и подкрепяна от няколко западни държави, е получила осем гласа "не насърчавам" срещу едва пет "насърчавам". Според дипломати тя е изправена пред тежка дилема дали да остане в надпреварата.

Бившият хърватски външен министър Весна Пусич се отказа от състезанието непосредствено преди второто неофициално гласуване, а външният министър на Черна гора Игор Лукич направи това миналата седмица.

Мандатът на сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки -мун изтича на 31 декември 2016 г.

Процедурата по избора ще продължи, но датата на следващото тайно гласуване още не е определена. Според съществуващите правила, за да бъде избран за генерален секретар на ООН, даден кандидат трябва да получи подкрепата на 9 от страните в Съвета за сигурност, включително петте постоянни членове. След това името на кандидата трябва да бъде внесено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят