Антония Първанова въстана срещу “спускането на решения” в НДСВ

Три дни преди конгреса на НДСВ депутатът от партията Антония Първанова се обяви за съществени промени в партийното ръководство заради спада на доверието на избирателите. Първанова, която не стана евродепутат, тъй като бе сложена на трето неизбираемо място в жълтата листа, обясни, че на най-висшия форум в неделя трябва да се направи анализ на представянето на НДСВ на евроизборите от 20 май.

“Ако погледнем малко по назад и паметта ни надхвърли последните няколко месеца, ще видим, че от 4 евродепутати сме намалели до един, а също и че от 120 в Народното събрание сме станали 50", каза тя пред журналисти в четвъртък. Запитана дали ново ръководство включва и избор на нов лидер вместо Симеон Сакскобургготски, тя отговори, че не смята сега това за възможно.

Слуховете в НДСВ са, че царя бил вбесен от акцията на Първанова по места, в резултат на която стотици жълти избиратели са дали за нея преференция при вота си и така жълтата листа бе преподредена. Все пак не чак дотам, за да може Първанова да измести спуснатата от Симеон водачка на листата Биляна Раева, която в крайна сметка се оказа единственият избран от НДСВ евродепутат. 

“Към момента, за мен лично, по-важно е какво ще се случи конгреса на НДСВ, дали ще бъдат направени необходимите анализи, дали ще се даде възможност да се говори по съвсем открит и категоричен начин за проблемите”, каза Първанова.

“Когато решенията се спускат, хората не се чувстват отговорни и съпричастни”, смята Първанова, според която трябва да се даде възможност за демократично изразяване на мнения и предложения.

 

“Струва ми се, че този модел на електорална партия не е добре работещ, и фактите говорят за това”, добави Първанова.

По думите ѝ либералното пространство в България опустява и не се налага някой отвън да ни го казва. Тя отбеляза, че към момента бизнесът и гражданското общество започват да регистрират свои сдружения, което показва, че не са доволни от начина на управление както на централно, така и на местно ниво.

На въпрос дали е необходима нова либерална партия в България, каквато обмисляли да регистрират царисти, според информации в пресата, Първанова посочи, “че към този момент не би могла да каже, но очаква да види какво ще се случи с НДСВ - дали ще се стабилизира и дали ще се вземат решения за излизане от това състояние.”

“Очевидно е, че повече не може да се продължава така, освен ако НДСВ не иска да се превърне в партия не само със затихващи, но и с изчезващи функции", коментира тя.

"Има огромна ниша в българското политическо пространство, и може би единственото пълно място в него са Министерският съвет и парламента. Но ако погледнете доверието на хората, би трябвало тези места да са празни", каза депутатът.

На третия извънреден конгрес на НДСВ в неделя се очакват промени в ръководството, както и да бъде сменено името на партията. Ще бъде направен и отчет на дейността ѝ, промени в устава и нова програма.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?