Антраксът бил заради лекарска безотговорност

Антраксът бил заради лекарска безотговорност

"В момента имаме случай на антракс и този случай е поради безотговорността на практикуващия лекар там, на който аз сега ще упражня правото си и ще му отнема дипломата, това не мога, но по-скоро правото да упражнява професията си”. Тази заплаха министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в неделя, ден след като стана известно за заразен с антракс от заклана овца човек в Ямболско и за съмнение за разпространение на заразата от същата болест и в Разградско.

"Целите на ветеринарите са ясни и прозрачни. Те искат финансовото обезпечение на техните договори с държавата, които не съм подписвал аз, а са подписвани от предишното правителство. Аз правя всичко възможно тези пари да влязат при тях, в този бранш, но нека да влязат срещу свършена работа”, коментира още министърът пред БНР.

Той подчерта, че Българския ветеринарен съюз също трябва да контролира дейността на частно практикуващите колеги.

"Къде са те в момента и защо в момента не реагират, а реагират по отношение на това, че им били забавени с няколко седмици парите”, попита министърът.

"Въпреки опитите на всички ветеринарни лекари да отстояват правата си със символични протести, нито един от тях не е спирал работа - имунизации, прегледи и лечение”, отговориха от Българския ветеринарен съюз в специално становище по повод интервюто на министър Найденов и случаите на заразени с антракс животни.

Дейностите се извършват във всички региони на страната, независимо от липсата на плащания, се посочва в становището.  В него ветеринарните лекари определят като тенденциозно и неоснователно изказването, с което символичните протести на ветеринарните лекари се обвързват с разпространението на антракс.

От ветеринарния съюз отбелязват, че са предупреждавали за липсата на ваксини и средства за диагностика на предавани от животни на хора заболявания, което е причина според съюза да се допусне зараза от антракс.

"За пореден път няма своевременна доставка на консумативи, поради което до края на тази и за следващата година рискът от избухване на епизоотии остава огромен”, добавят от организацията.

Според министъра „и ветеренарните лекари са много, и говедата са малко”

Попитан дали е вярно, че в Германия се падат по 1500, а у нас по 60 говеда на лекар министър Найденов отговори: "Така е. Истината идва и от двете страни – и ветеринарните лекари са много, и говедата са малко. Тенденцията за намаляване на говедата продължава”.

Това според него започнало от прехода, когато бяха ликвидирани ТКЗС с т.нар. ликвидационни съвети. "Това е една много голяма грешка, защото ние унищожихме генофонда на България и много трудно той се възстановява”, добави Найденов.

Той обясни, че у нас има два ветеринарни института, които „бълват кадри”, и 7-8 ветеринарни техникума.

"Наистина, много е ветеринарната колегия за това животновъдство, което има в България. До момента тези гарантирани запазени територии като участъци ние говорим и подготвяме те да отпаднат, за да могат колегите да бъдат изправени пред една реална конкуренция в сектора. И тя да доведе от една страна до намаляване на броя на практикуващите ветеринарни лекари, а от друга – за подобряване на качеството на ветеринарното обслужване и гаранциите, които те дават към опазване на здравето на животните, от там и на хората”, заключи земеделският министър.

Споделяне

Още от България