Анулират се три договора за ремонт на улици в София

Потърпевши са "Пътища и съоръжения" и "ПСТ Груп", според която има недоразумение и може да се наложи да си търси правата пред съда

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще прекрати три договора с две фирми за ремонт на улици в София заради некачествена работа. Те са сключени след обществени поръчки.

Потърпевшите са фирмите "Пътища и съоръжения" и "ПСТ Груп".

От "ПСТ Груп" обаче смятат, че е допусната грешка или информацията е некоректна. Дружеството заяви, че "добросъвестно изпълнява възложените задания по текущ ремонт в отредената му с договор зона от територията на Столична община". Освен това работата му била приемана без забележки и не са налице каквито и да било основания за прекратяване на действащия договор.

"Убедени сме, че в случая се касае за недоразумение, което ще бъде изяснено в изключително кратък срок и няма да се наложи да търсим правата си съгласно действащото законодателство", допълва дружеството, което акцентира върху своята безкомпромисност в качеството на работата.

Реакция от "Пътища и съоръжения" засега няма.


Бул. "Шипченски проход" след преасфалтирането.

Обявените за разтрогване от Фандъкова договори са два за поддържане на улиците в 8 столични района с фирмите "Пътища и съоръжения" и "ПСТ Груп", както и един с "Пътища и съоръжения" за цялостен ремонт. Става въпрос за реконструкцията на булевардите "Шипченски проход" и "Асен Йорданов", както и на улица "Искърско шосе". Той е за общо около 8 млн. лв. До момента по него е започнала и почти приключила рехабилитацията на двата булеварда.


Преасфалтиране на бул. "Асен ЙЙорданов".

Преди време Фандъкова обяви, че не е доволна от работата на фирмата по тях. Наложи се "Шипченски проход" да се преасфалтира преди да е готов, тъй като бил положен асфалт, който издържа на по-малко натоварване от заложеното в проекта. Няколко пъти пък се наложило преправяне на тротоарите. Заради проблемите кметът обяви, че на фирмата се налага глоба от 130 000 лв. и няма да ѝ бъде платена работа на стойност 553 000 лв.

Фандъкова обяви във вторник, че ще прекрати и контракта с "Пътища и съоръжения" за текущ ремонт на улиците в районите "Оборище", "Сердика", "Подуяне" и "Нови Искър". Той беше подписан през 2015 г. за срок от две години. Този договор няма стойност, тъй като работата се определя всяка година според нуждите от пълнене на дупки или асфалтиране в съответните райони. Тази година общината отдели над 36 млн. лв. за поддържане на улиците в София. Те се разделят между шест фирми, които отговарят за отделните райони на града.


Булевард "Шипченски проход" - преасфалтиран.

Сред тези фирми е и "ПСТ Груп". Нейният договор за текущ ремонт на улиците в районите "Овча купел", "Банкя", "Красна поляна" и "Красно село" също ще бъде прекратен заради некачествена работа, обяви Фандъкова. Той също е от 2015 г. и за срок от 4 години.

За двете години от действието на договорите за ремонти на улиците общината е наложила санкции за общо 780 000 лв. на шестте фирми, които са страни по тях.

"Категорична и безкомпромисна съм по отношение на харченето на публични средства. Не аз правя асфалта, но когато работата е некачествена, не само налагаме санкции, но и разваляме договори. Искам да предупредя всички останали фирми, че ще следим много внимателно работата им. Трябва да знаят, че когато работят в София, трябва да си вършат работата добре и с нужното качество", коментира Фандъкова.

В същото време общинската администрация трябва да намери нови дружества, които да поемат работата по прекратените договори. Това би трябвало да стане с обявяването на нови обществени поръчки за дейностите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес