Военните давали лични пари, за да се дооборудват

Аню Ангелов: Армията ни е толкова прозрачна, че чуждите аташета стоят без работа

Маргарита Попова замести Плевнелиев като главнокомандващ и обяви курс към по-високи заплати

Аню Ангелов: Армията ни е толкова прозрачна, че чуждите аташета стоят без работа

Обявявайки успехите на ведомството си в борбата с корупцията, министър Аню Ангелов обяви, че се шегувал с чуждите военни аташета, че вече няма какво да правят у нас, тъй като всичко било качено на сайта на Министерството на отбраната и е много прозрачно.

Министърът на отбраната, който в понеделник откри с традиционна лекция новата академична година във Военната академия "Г. С. Раковски", демонстрира добро настроение и в коментарите си по друга тема – обещаното от него увеличение на заплатите. Разговорите с финансовия министър се водят непрекъснато, като засега "не са стигнали до съгласие, но и до несъгласие", уточни Аню Ангелов.

В отговор на въпрос той каза, че засега избягва да мисли "с колко", а мисли "как" да бъдат увеличени заплатите на военните. Това е най-важното за мен, и убеждаването на хората, от които зависи това, че има такава необходимост, посочи министърът.

Точно преди една година в подобна лекция Ангелов обеща бонуси за военните в края на годината, но впоследствие тези пари бяха пренасочени и това предизвика остро недоволство в армията.

Сега обаче Ангелов получи подкрепа и от президентството. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев не присъства на откриването на учебната година във военната академия, но бе представен от вицепрезидента Маргарита Попова. Тя бе категорична, че военните заслужават повече пари и министърът трябва да прецени с колко да им вдигне заплатите.

По думите на Ангелов пък трябва да има някаква "паралелност между онова, което получиха служителите от държавната и местната администрация с това, което биха получили  военнослужещите и другите служители от системата за сигурност".

Според неофициална информация следващата година със сигурност ще има увеличение на заплатите на военните, като все още се обсъжда с какъв процент да е то. Заплатите не са актуализирани от началото на мандата на ГЕРБ, но в предишния мандат бяха вдигнати на няколко пъти.

Иначе Ангелов обяви управлението си като успешно и реформаторско. Сред малкото проблеми, които посочи, бе и необходимостта военните сами да купуват "някои детайли от тяхната униформа и имущество", които са им нужни за да изпълняват служебните си задължения. Ангелов критикува централното снабдяване в армията и уточни, че вече са работи за решаване на този проблем. 

Следващия месец той ще вкара за одобрение в Министерския съвет най-скъпия проект от модернизацията на армията – закупуването на многоцелеви изтребител. След като получи одобрение от правителството, той трябва да мине и през парламента и чак тогава да бъде обявен конкурс за покупката.

Проектът за закупуване на многоцелеви изтребители бе отлаган многократно заради липсата на достатъчно средства. Не се изключва обаче в края на мандата си правителството на ГЕРБ да подпише най-скъпия проект в модернизацията на армията.

Споделяне

Още по темата

Още от България